Functionering- en beoordelingsgesprekken niet nodig!? Column door algemeen directeur NCP HRM

Door: NCP Groep - HR Advies / outplacement  10-12-2007

Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken overslaan

Column door Marcel Tillema, algemeen directeur van NCP HRM.

“Collega´s, ik heb nog een MT puntje over de functioneringsgesprekken of was het nou beoordelinggesprekken? Nou hoe dan ook, dit jaar wil ik es een keertje overslaan, ik heb een groot team, ik ben ontzettend druk en al dat gepraat houdt alleen maar op. En waar doen we het eigenlijk voor??”
Functionerings- en beoordelingsgesprekken nut en de noodzaak?


Ooit is er iemand geweest die functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken in het leven heeft geroepen en sindsdien is het een begrip. Maar waar doen we het eigenlijk voor? En wat is het nut en de noodzaak ervan?

P&O-ers hengelen achter de managers aan dat de formulieren toch écht op tijd moeten worden ingeleverd, want anders houden we niet vast aan het protocol.

Soms doen we dingen uit gewoonte en zo is het ook maar al te vaak met functionering- en beoordelingsgesprekken, het hoort er nou eenmaal bij. We doen het op de automatische piloot en meestal nauwelijks voorbereid.

En dat is jammer!

Functionerings- en beoordelingsgesprekken HRM instrumenten

Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zijn namelijk dé HRM instrumenten voor goed `loopbaanmanagement´.

Waarschijnlijk zijn `uw´ mensen het kostbaarste kapitaal van uw organisatie. Investeer dan in dit kapitaal! Deze investering kost geen geld, maar levert geld op! Tenminste u het belang inziet van een goede inzet van de instrumenten functionering- en beoordelingsgesprekken.
Het belang van functionerings- en beoordelingsgesprekken

Maar hoe zet je deze instrumenten nu goed in?

De basis is dat alle betrokkenen zich bewust zijn van het belang ervan. En dat belang is groot!

Voor de werkgever is het -zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt- van belang om de medewerker serieus te nemen en de achterdeur dicht te houden (zie ook het NCP HRM bulletin van oktober; http://waarderen.belonen.ncphrm.nl/). De systematiek van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zij dé hulpmiddelen hiervoor. En zoals al eens eerder aangegeven: Bij de meeste werknemers draait het niet (alleen) om beloning in de vorm van Euro´s, maar om waardering! En dat is iets heel anders...!

Het belang van de werknemer is perspectief, ontwikkeling en... waardering! Welke kansen heb ik binnen deze organisatie? Hoe lang kan ik hier nog werken? Welke ontwikkelingsmogelijkheden krijg ik? En last but not least: Hoe serieus neemt mijn werkgever mij eigenlijk?

Werkgevers die `mensen´ als het grootste goed zien van hun organisatie nemen de systematiek van functionering- en beoordelingsgesprekken serieus. HRM is dan onderdeel van de strategie. Slimme werkgevers zorgen ervoor dat een ieder binnen de organisatie doordrongen is van het belang; van hoog tot laag! Goed werkgeversschap houdt in dat je de medewerker graag wilt leren `kennen´, weten waar hij/zij staat en op tijd kunt bijsturen...

Leidinggevenden doen functionering- en beoordelingsgesprekken er niet zo maar even bij, maar bereiden zich goed voor en zorgen er voor dat één en ander niet op zich zelf staat, maar doen er iets mee...

Werknemers zijn doordrongen van het belang van functionering- en beoordelingsgesprekken, zoals het `managen´ van je eigen carrière.

Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken doe het niet!

Tenslotte, mocht één van de berokkenden de nut en de noodzaak van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken niet inzien? Doe het dan niet! Het is dan zonde van de tijd en de energie.

Ik wens u alvast prettige feestdagen!

Marcel Tillema
Algemeen directeur NCP HRM


Zie ook: http://belang.functioneringsgesprekken.en.beoordelingsgesprekken.ncphrm.nl/


Contact NCP Groep - HR Advies / outplacement

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share