Tips functioneringsgesprekken en/of beoordelingsgesprekken NCP HRM

Door: NCP Groep - HR Advies / outplacement  10-12-2007

Functioneringsgesprekken en/of beoordelingsgesprekken

Bij veel bedrijven is het einde van het jaar goed voor het houden van functioneringsgesprekken en/of beoordelingsgesprekken. De laatste is weer helemaal terug-van-weg-geweest.
Waarom functioneringsgesprekken en/of beoordelingsgesprekken

Werknemers willen (over het algemeen) graag horen hoe zij functioneren. De meesten willen zich namelijk graag ontwikkelen en verbeteren, maar dan moeten zij wel weten waarin. Zij willen ook graag horen wat er goed gaat. Niets menselijks is de werknemer vreemd.

Het is daarom goed om elkaar eens in de zoveel tijd eens recht in de ogen te kijken, elkaar te vertellen hoe het er voor staat en afspraken te maken voor de toekomstige periode. Daar moet je dus even rustig voor gaan zitten. En daar onderscheidt het formele gesprek zich van de vele minder formele beoordelingen die in de loop van het jaar worden gegeven.

Uiteindelijk gaat het er om dat werknemer én manager zich steeds meer verbeteren.

Functionerings- en/of beoordelingsgesprekken het verschil?

Na een tijd waarin uitsluitend personeelsbeoordelingen werden gegeven, kwam het functioneringsgesprek in zwang. Het onderscheidde zich van het beoordelingsgesprek door het tweerichtingsverkeer. De werknemer mocht ook iets zeggen over de organisatie. Dit paste goed in de veranderende opvattingen over de sturing van de organisatie (democratisch model).

Inmiddels is dat klassieke onderscheid gelukkig wat aan het verdwijnen. In het functioneringsgesprek zitten evengoed eenzijdige beoordelingen van de manager en in het beoordelingsgesprek geeft de werknemer ook zijn visie op het geheel. Je ziet dan ook steeds vaker dat de beide gespreksvormen gecombineerd gaan worden. Dat kan ook prima. Voor het hele bericht en tips aangaande Functioneringsgesprekken en/of beoordelingsgesprekken klikt u op: http://tips.functioneringsgesprekken.en.beoordelingsgesprekken.ncphrm.nl/


Contact NCP Groep - HR Advies / outplacement

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share