Vrouwen denken niet na over hun pensioen

Door: PGGM  05-09-2006

Bekijk je Pensioenoverzicht goed

Bij pensioen denken de meeste mensen: saai, ingewikkeld en nog héél ver weg. Bovendien geloven veel vrouwen: mijn partner heeft het wel goed geregeld. Maar als je je ‘eigen’ geld verdient, moet je óók over je eigen pensioen nadenken.

PGGM verzorgt het pensioen van één miljoen medewerkers in de sector zorg en welzijn. Meer dan 80% daarvan is vrouw. Pensioenconsulent Lonneke Brooijmans geeft voorlichting over pensioen aan medewerkers bij zorg- en welzijnsinstellingen.

Waarom denken mensen - vooral vrouwen - te weinig over hun pensioen na?
Lonneke: “Bij het woord pensioen denken mensen meteen aan: saai, moeilijk, iets voor later. Vooral vrouwen zijn niet goed op de hoogte van hun pensioen. Soms komt dat omdat ze hun salaris beschouwen als ‘voor de leuke extraatjes’. Maar die leuke extraatjes wil je toch ook als je met pensioen bent?”

Waarom zouden vrouwen er wél over na moeten denken?
Lonneke: “Veel vrouwen stoppen of gaan minder werken als er kinderen komen. Als de kleintjes groot zijn, gaan ze weer aan de slag. Ze hebben dan een tijd geen pensioen opgebouwd: het bekende pensioengat. Daarnaast zijn veel vrouwen economisch niet zelfstandig. Ze hebben het inkomen van hun echtgenoot nodig om rond te komen. En dat terwijl één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dit zorgt vaak voor financiële problemen. Nog een reden dus om je in je eigen pensioen te verdiepen!”

Hoe is pensioen in Nederland eigenlijk geregeld?
Lonneke: “Iedereen in Nederland krijgt vanaf zijn 65ste AOW van de overheid. Of je nu gewerkt hebt of niet. Daarnaast bouwt ongeveer 90% van alle werkende Nederlanders pensioen op via zijn of haar werkgever. We gaan er vanuit dat als je 40 jaar fulltime werkt je 70% van je laatste of gemiddelde inkomen aan pensioen krijgt. Dit is inclusief AOW.”

Waarom is pensioen belangrijk?
Lonneke: “Pensioen is belangrijk, omdat je spaart voor de langstbetaalde vakantie van je leven! Hoeveel geld je dan te besteden hebt, hangt af van wat je hebt opgebouwd in de tijd dat je nog werkte. Bovendien moet je tegenwoordig vaker zelf keuzes maken over je pensioen. Wanneer wil ik stoppen? Wil ik dat mijn partner een nabestaandenpensioen krijgt als ik overlijd? Al die keuzes maken het er niet simpeler op. Een extra reden dus om je erin te verdiepen.”

Heb je nog een tip?
Lonneke: “Bekijk je pensioenoverzicht goed. Of neem contact op met je pensioenverzekeraar. Vraag je af wat je straks wilt. Wanneer kan en wil je stoppen met werken? Wat voor plannen heb je na je pensioen? Heb je dan genoeg of moet je bijsparen? Dat kun je vaak doen via je pensioenfonds, een lijfrente of met de levensloopregeling. Hoe eerder je daarmee begint, hoe langer je kunt sparen en hoe minder je per maand hoeft te betalen.”


Contact PGGM

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share