Lichte daling uurtarieven zelfstandigen

Door: Publimix  16-12-2008
Trefwoorden: Administratie, Offerte, Prijs

Uit onderzoek door de redactie van de Prijzen & Tarievengids blijkt dat de tarieven de laatste maanden licht gedaald zijn. Afgelopen half jaar daalde het gemiddelde uurtarief van 63 euro naar 61,20  euro. De redactie verwacht dat de daling in bepaalde branches zal toenemen. In andere branches wordt de daling beperkt door de krapte op de arbeidsmarkt.

 

Het gemiddelde uurtarief van mannen bedraagt momenteel 61.60 euro. Vrouwen vragen gemiddeld 59,30 euro per uur tegen 59 euro vorig jaar. Het verschil tussen het bedrag dat mannen en vrouwen per uur vragen wordt steeds kleiner. Dit blijkt uit het  Publimix tarievenonderzoek naar uurtarieven en startmotieven van freelancers en ondernemers. Overigens lopen de tarieven van de verschillende beroepsgroepen behoorlijk uiteen. In de bouw zijn de uurtarieven duidelijk lager dan in de advieswereld. In de bouw worden daarentegen meer uren gewerkt.

De daling onder de zzp’ers in de bouw zal komend jaar naar verwachting groter zijn vanwege het grote aanbod en de lagere vraag naar bouwvakkers. In andere branches zoals de medische, juridische en financiele branches is er bijna of slechts een geringe daling waar te nemen.

 

Minder uitschieters

In vorige jaren waren er meer uitschieters naar boven. Met name in de financiële en de adviesbranche vroegen zelfstandigen soms hoge uurtarieven. De laatste maanden laten zien dat er van dit soort uitschieters geen sprake meer is. Kennelijk zijn ondernemers voorzichtiger geworden en willen ze zich niet uit de markt prijzen.

 

Veel starters vanaf 30 jaar

Uit de enquête blijkt ook dat de meeste mensen met een eigen bedrijf starten als ze de dertig zijn gepasseerd. Kennelijk starten mensen pas met ondernemen als ze vinden dat ze voldoende ervaring hebben. Daarnaast beginnen veel mensen een eigen bedrijf na ontslag of bij dreigende werkloosheid. De jonge starters hebben over het algemeen een hogere beroepsopleiding gevolgd. Vrijheid is voor de meeste starters het belangrijkste motief. Mannen beginnen daarnaast vaker als zelfstandige vanwege ‘de kansen om meer geld te verdienen dan in loondienst’ terwijl vrouwen ‘het indelen van hun tijd’ als belangrijk voordeel van het zelfstandige bestaan zien. Opvallend is het gegeven dat het percentage startende vrouwen duidelijk afneemt na 45 jaar terwijl het percentage starende mannen dan nog steeds hoger is.

 

De Prijzen & Tarievengids 2009/2010 bevat uurtarieven ruim honderdvijftig beroepen. Daarnaast bevat de gids vijf verschillende methodes om een uurtarief te berekenen of te bepalen. De tarieven enquête is te vinden op www.publimix.nl

 

 

Noot voor de redactie:

 

Voor vragen en informatie kunt u bellen of mailen met drs. Peter Bosman,  [email protected] of 072-5315709

96 pagina’s

Prijs 20,50

ISBN 978-90-74312-26-4

 

Een hoge resolutie afbeelding kunt u via [email protected] aanvragen.

Trefwoorden: Administratie, Credietcrisis, Freelancen, Kredietcrisis, Offerte, Ondernemen, Prijs, Prijzen, Tarief, Tarieven, Uurloon, Uurtarief,

Contact Publimix

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share