Extra schoonmaakbeurt pluimveetransporten Duitsland niet nodig

Door: Rijksoverheid  13-08-2006
Trefwoorden: Reiniging, Pluimveehouderij, Vogelgriep

11-08-2006 - Nederland heeft besloten om de verplichte dubbele reiniging en ontsmetting in te trekken na de ontdekking van vogelgriep (H5N1) bij een zwaan in een Duitse dierentuin. Een extra schoonmaakbeurt is dus niet nodig. Een uitbraak in een dierentuin vormt geen risico voor de insleep van virus in Nederland door pluimveetransporten.

De dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen die zijn gebruikt voor pluimveetransporten in een lidstaat waar een uitbraak is bevestigd en leeg Nederland binnenkomen, heeft in een dergelijk geval veterinair geen toegevoegde waarde.
De regeling 'Tijdelijke regeling ter wering van Aviaire Influenza II' is gewijzigd en wordt vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.
Op de verplichting tot dubbele reiniging geldt voortaan een uitzondering bij uitbraken in een circus, een dierentuin, een vogelwinkel, een wildpark, een omheind terrein waar pluimvee wordt gehouden voor wetenschappelijke doeleinden of met het oog op de bescherming van zeldzame pluimveerassen. Deze uitzondering geldt uitdrukkelijk niet voor uitbraken bij niet-bedrijfsmatige houders van pluimvee in de lidstaten.

Trefwoorden: H5n1, Pluimveehouderij, Reiniging, Vogelgriep