GEVACCINEERD PLUIMVEE EERDER NAAR BUITEN

Door: Rijksoverheid  24-03-2006
Trefwoorden: Landbouw, Pluimveehouderij, Vogelgriep

Gevaccineerd hobbypluimvee en buitenuitloopkippen mogen twee weken eerder naar buiten. Concreet betekent dit dat één week na de tweede vaccinatie het pluimvee niet meer afgeschermd hoeft te zijn. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hiervoor vandaag in Brussel toestemming gevraagd en gekregen. Volgens het oorspronkelijke plan mochten de dieren pas drie weken na de tweede enting naar buiten.
Veterinair deskundigen zijn van mening dat het verantwoord is om de periode te verkorten.

Het is zeer waarschijnlijk dat dit najaar het vogelgriepvirus H5N1 nog steeds een bedreiging vormt en dat de afschermplicht dan wederom ingesteld moet worden.
Dieren die in het voorjaar gevaccineerd worden zijn voldoende beschermd gedurende de najaarstrek. Dit betekent dat gevaccineerd pluimvee bij de aankomende najaarstrek dus niet nogmaals gevaccineerd hoeft te worden en buiten mag blijven.

Vaccinatie is een alternatief voor afschermen en een goede manier om het risico op besmetting en verspreiding van vogelgriep tegen te gaan.
Pluimveehouders die afzien van vaccinatie moeten hun dieren afschermen zolang de afschermregeling geldt. Het is nog niet duidelijk wanneer deze dit voorjaar wordt opgeheven. Vaccinatie is vrijwillig.

Trefwoorden: H5n1, Landbouw, Pluimveehouderij, Vogelgriep