Maatregelen vogelgriep Hongarije

Door: Rijksoverheid  13-06-2006
Trefwoorden: Landbouw, Pluimveehouderij, Vogelgriep

12-06-2006 - Het ministerie van LNV onderzoekt momenteel welke pluimveecontacten de laatste weken tussen Nederland en Hongarije hebben plaatsgevonden. Aanleiding is een uitbraak van vogelgriep in Hongarije. Ook geldt automatisch dat auto's waarmee pluimvee of broedeieren worden vervoerd en die terugkomen uit Hongarije in Nederland bij een erkende wasplaats gereinigd en ontsmet moeten worden.

Vandaag heeft het EU referentie laboratorium in Weybridge (VK) bevestigd dat er in Hongarije een besmetting van vogelgriep is vastgesteld met het type H5. Het besmette bedrijf ligt in Kiskunmajsa-Bodoglár, tussen Kecskemét en Szeged, ongeveer 100 km ten zuiden van Boedapest. Op 5 juni 2006 is een bedrijf met ongeveer 3.000 ganzen in Hongarije verdacht verklaard. Een deel van de ganzen was al gestorven en de resterende 2300 zijn op 7 juni geruimd. Ook bij een particulier in de omgeving van het bedrijf zijn 13 stuks pluimvee geruimd.

Hongarije heeft een beschermingsgebied (3 km) en toezichtsgebied (10 km) ingesteld. Ook is een buffergebied ingesteld. In het beschermingsgebied liggen 82 pluimveebedrijven die gezamenlijk 448.000 eenden, 17.500 ganzen, 1100 leghennen, 577 vleeskuikens en kleine aantallen parelhoenders en kalkoenen hebben. Vanwege de grote pluimveedichtheid om het besmette bedrijf worden de bedrijven die minder dan 1 km van het besmette bedrijf liggen, preventief geruimd. Daarbij gaat het voornamelijk om eenden.

Het buffergebied omvat de provincies Bács-Kiskun (hoofdstad Kecskemét) en Csongrád (hoofdstad Szeged). In het toezichtsgebied en het buffergebied geldt een volledige standstill voor het vervoer van pluimvee, ander gevogelte en pluimveeproducten.
Er is bepaald dat alle pluimvee in het beschermings- en toezichtsgebied moet worden opgehokt.

Trefwoorden: Landbouw, Pluimveehouderij, Vogelgriep