Minister Veerman: protest tegen uitbreiding Noorse walvisvangst

Door: Rijksoverheid  24-04-2006
Trefwoorden: Visserij, Walvisvaart, Lansbouw

20-04-2006 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept de Noorse regering op terug te komen op haar plannen, om dit jaar op grotere schaal dwergvinvissen te gaan vangen. Noorwegen is van plan de commerciële walvisvangst op deze walvissoort te hervatten, en daarbij ook te gaan jagen in internationale wateren. Veerman sluit zich aan bij een groep landen waaronder Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Frankrijk, Nieuw Zeeland, en Spanje.

Het vangstquotum dat Noorwegen heeft vastgesteld komt volgens Veerman dicht bij de grenzen van het voorzorgsprincipe. Ook gaan er in het Noorse parlement stemmen op om de jacht op walvissen nog verder op te voeren. Verder heeft Noorwegen de beslissing genomen om de nationale waarnemers aan boord van de walvisvaarders te vervangen door een elektronisch meldingsysteem, de zogenaamde 'Blue Box'. Dit systeem wordt internationaal nog niet erkend.

Vorig jaar heeft Japan de walvisjacht onder wetenschappelijke vlag verder uitgebreid. Veerman heeft toen in een gesprek met de Japanse ambassadeur in Nederland zijn zorgen officieel overgebracht.

De jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) wordt dit jaar in juni gehouden op St. Kitts en Nevis.

Trefwoorden: Lansbouw, Vangstquotum, Visserij, Walvisvaart,