Minister Veerman spreekt in Wenen over gentechnologie

Door: Rijksoverheid  01-04-2006
Trefwoorden: Landbouw, Akkerbouw, Genetische Modificatie

31-03-2006 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) brengt op woensdag 5 april een bezoek aan Oostenrijk in het kader van de conferentie 'Co-existence of genetically modified, conventional and organic crops, freedom of choice'. Tijdens deze conferentie houdt Veerman een toespraak met als titel 'The Dutch approach to co-existence' over de Nederlandse aanpak van coëxistentie en de positie van Nederland in het Europese debat hierover.

Coëxistentie betekent het naast elkaar bestaan van gangbare teelt, biologische teelt en teelt van genetisch gemodificeerde organismen (ggo). De Nederlandse aanpak om tot co-existentie te komen is gebaseerd op het principe 'van zorgen voor naar zorgen dat'. Dit houdt in dat de eigen verantwoordelijkheid van de betrokken partijen de basis was waarop de partijen tot coëxistentieafspraken zijn gekomen. De vrijheid van consument en producent is daarbij leidend.

Veerman zal tijdens zijn presentatie ook internationaal bekend maken dat er in Nederland 9,9 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gaat naar het project voor de ontwikkeling van een genetisch gemodificeerde aardappel die resistent is tegen de aardappelziekte phytophthora. De phytophthora resistente aardappel is een voorbeeld van een toepassing van biotechnologie die bijdraagt aan een duurzame landbouw.

De conferentie vindt plaats in de Reed Messe Wien, Messeplatz 1 in Wenen. Minister Veerman spreekt rond 12.00 uur.

Trefwoorden: Akkerbouw, Genetische Modificatie, Landbouw