Berlin Ruft An haalt Berlijnse muziekscene naar Nederland

Berlin Ruft An haalt Berlijnse muziekscene naar Nederland van Todaysart Festival

Door: Todaysart Festival  12-03-2008
Trefwoorden: Muziek, Evenement, Festival

Na een succesvolle eerste editie in 2007 organiseren The Generator, de organisatie achter het Haagse TodaysArt Festival, en het Paard van Troje voor de tweede maal Berlin Ruft An. Tijdens dit minifestival treedt een zorgvuldig geselecteerde vertegenwoordiging op van de huidige Berlijnse muziekscene. Het festival vindt plaats op 21 en 22 maart in Den Haag, met T. Raumschmiere’s Shrubbn!!, Daniel Meteo, Warren Suicide, MIA., Die Türen, Vladislav Delay en Housemeister. 

Berlijn is reeds jaren spraakmakend op muzikaal en creatief vlak. Om Nederland kennis te laten maken met de onbegrensde creativiteit in de Berlijnse muziekscene lanceerden het Paard van Troje en Stichting The Generator in maart 2007 voor de eerste maal Berlin Ruft An. Het festival biedt een programma dat een actueel beeld geeft van de stand van zaken binnen de hedendaagse invloedrijke muziekscene van Berlijn, waarbij de focus ligt op de diversiteit van al de onbekende muzikale "earcandy" dat de Duitse hoofdstad te bieden heeft.

De Duitse metropool speelt als aandrijver van nieuwe ontwikkelingen binnen de popmuziek een steeds grotere rol. Na de hereniging van Oost en West verhuisden veel Duitse kunstenaars en muzikanten naar Berlijn. Enerzijds gedreven door nieuwsgierigheid en de uitdaging in een nieuwe omgeving te kunnen werken, anderzijds aangetrokken door de goedkope huisvesting die de voormalige Oost-Duitse stadswijken hadden te bieden. Er onstond een opleving van de muziekcultuur. Vormgegeven door muzikanten, clubs, platenlabels, boekingskantoren en festivals die allen één ding gemeen hadden, namelijk dat ze niet of nauwelijks te categoriseren zijn. Een opleving die de laatste jaren extra kracht heeft gekregen doordat de stad meer en meer muzikanten uit andere landen naar zich toe trekt. Door samenwerking met lokale muzikanten, labels en festivals ontstaat een wisselwerking die de muzikale ontwikkelingen in de Duitse hoofdstad nieuwe impulsen geeft en van een uniek karakter en intensiteit voorziet.

Desondanks waren de exponenten van deze ontwikkelingen tot nu toe ondervertegenwoordigd op de Nederlandse pop-podia. Initiatieven als Berlin Underground (De Bunker, KNSM, Amsterdam) en een open-end Tresor Night in TWSTD dj-café braken met die relatieve stilte. Maar waar juist deze voorbeelden focussen op de dancescene in Berlijn, kwam de onmogelijk categoriseerbare diversiteit van het Berlijnse muziekaanbod voor het eerst echt tot haar recht tijdens de eerste editie van Berlin Ruft An. De eerste editie, met optredens van onder meer Gods of Blitz, The Scandals en A Guy Called Gerald was geheel uitverkocht, reden waarom The Generator en het Paard van Troje dit jaar een tweede editie van Berlin Ruft An organiseren.

Programma Berlin Ruft An! #2

Shrubbn!!: Shrubbn!! Zijn Marco Haas en Ulli Bomans, alias T.Raumschmiere en Schieres. Het doel in 1995 was om vieze-smerige-noise-improvisaties te doen tijdens het trippen (voorheen Rotz-Pop!). Na twee jaar van noize- en drugs experiment was het tijd voor iets anders en scheidden de twee hun wegen. In 2004 besloten de twee “rotzloeffel” om “the maximum blast into the minimal world” terug te brengen.

Housemeister/ AYCB.Boysnoize.BPC (Live): Housemeister - “Rebel without a pause” - creëert al twaalf jaar zijn eigen definitie van waanzin op de dansvloer. Hij speelt wereldwijd in clubs met zijn eigen mix van techno, electro en punk. Sinds 2005 heeft hij ook een live-act, en treedt hij op met 45 kilo aan apparatuur en synthesizers.

Vladislav Delay: Sasu Ripatti is een Finse producer verantwoordelijk voor enkele van de meest briljante en onderscheidende geluiden in de recente geschiedenis van de elektronische muziek. Hij werkte samen met Scissor Sisters, Craig Armstrong, AGF, Black Dice, Massive Attack, Towa Tei en Ryuichi Sakamoto. Zijn grote liefde als zijn achtergrond liggen in het experimenteren met verschillende soorten geluiden en ritmes; een zoektocht naar muziek die nog niet is gehoord.

The Scandals: Alweer voor de derde maal in het paard van Troje, waaronder Berlin Ruft An 2007, maar Steve Morell, Emma Eclectic & Andy “Earshock” Schumacher zullen het publiek wederom schandalig gaan vermaken met hun rockende en genre-smijtende act The Scandals, van electro naar punk, van no-wave naar rock n’ roll, niets is ze te dol.

Khan of Finland / Tomlab: Khan of Finland vormt een trio rond de persoon Can “Khan” Oral (Piano: Boris Bergmann, Beat-box: Mark Boombastik). De band maakt gebruik van acapella, piano, menselijke beat-box en speelt volledig akoestische elektronische blues, maar daarbij wisselen zij ook van rol en wordt er geïmproviseerd. Het optreden zelf kan het best omschreven worden als absurdistisch, extreem en energiek.

Maxximus: DJ Maxxiumus alias Himself / DIN-ST werd in 1991 voor het eerst geïntroduceerd met Drum & Bass en Hardcore. Daar begon zijn passie en verlangen naar Bass muziek. Hij begon in 1994, na ontelbare Raves, met het produceren onder de naam Himself. DJ Maxximus groeide vanuit daar hard en bracht releases uit bij labels als Ambush, Kool.Pop, Digital Hardcore Recordings, PIAS, Tresor, Firm, Schematic, Mental Groove Recordings en Warp.

Warren Suicide: De in Berlijn gevestigde band Warren Suicide ziet zichzelf als een audiovisuele art ervaring en artiesten collectief dat zich niet houdt aan duidelijke schema’s of gevestigde structuren. Hun muziek kan best omschreven worden als rock-elektronica.

Da.Lia: Dahlia Borsche alias Da.lia genoot een klassieke muzikale opleiding en was actief in verschillende orkesten en kamermuziek formaties, waarmee zij concerten gaf door heel Europa. Tijdens het spelen van viool, drums en percussie ontdekte ze experimentele muziek en jazz improvisatie, wat het begin betekende van haar transformatie naar geniale club DJ.

MIA.: MIA. werd opgericht in 1997 door klasgenootjes Mieze, Andy Penn, Robert Schütze en Ingo Puls, waar later nog drummer Gunnar Spies bijkwam. Een aantal hit singles, drie albums waarvan twee goud en een Europese toer verder, kan de band gerust erg succesvol worden genoemd, met veel fans zowel in Duitsland als daarbuiten. Hun muziek is te omschrijven als levendige en licht-melancholische poprock met een milde electronische ondertoon.

Justine Electra: Geboren in Melbourne en verhuisd naar Berlijn, Justine Electra zingt en speelt gitaar in haar live shows en combineert dit met loops om zo tot een blues-electro sound te komen. Samen met de band Architecture in Helsinki speelde ze in 2006 La Fleche d’Or in Parijs. Haar debuut album “Soft Rock” bracht ze uit in 2007, een erg song-georiënteerd, relaxed electro-blues album.

Daniel Meteo: Meteo begon ooit met het spelen van bas en gitaar in punk georiënteerde bands en raakte terloops verslaafd aan reggae. Hij studeerde vervolgens muziekwetenschap en verkende de meer jazz en elektronisch georiënteerde muziek. Hij woont reeds negen jaar in Berlijn, als DJ, producer en labelhead en is inmiddels uitgegroeid tot het Duitse boegbeeld van goeie hedendaagse hiphop/elektronica.

Die Türen: Toen Die Türen in 2004 debuteerde met het album “Das Herz war Nihilismus” ging het als een lopend vuurtje, en met de release van het tweede album stond er een sterke band op het podium met rockende popmuziek. Eind 2007 bracht de band alweer hun derde cd uit. Die Türen pakt uit met een stoffige, doch verse 70´s sound van Rhythm & Blues.

Korte tekst voor agenda’s
De tweede editie van Berlin Ruft An luidt op 21 en 22 maart rücksichtlos de lente in met het beste wat de Berlijnse muziekscene momenteel te bieden heeft. Reken op sehr veel spaß en blödmooie muziek!
Datum: 21 en 22 maart
Tijd: vrijdag vanaf 23.00 uur, zaterdag vanaf 19.30 uur
Locatie: Paard van Troje, Den Haag
Kaarten verkrijgbaar via www.berlinruftan.com

Trefwoorden: Berlijn, Electro, Evenement, Festival, Generator, Housemeister, Muziek, Paard Van Troje, Pop, Punk, Raumschmiere, Rock, Techno, Todaysart,