DERDE EDITIE TODAYSART FESTIVAL BRENGT BAANBREKENDE BEELDENDE KUNST

DERDE EDITIE TODAYSART FESTIVAL BRENGT BAANBREKENDE BEELDENDE KUNST van Todaysart Festival

Door: Todaysart Festival  12-09-2007
Trefwoorden: Design, Kunst, Muziek

DERDE EDITIE TODAYSART FESTIVAL BRENGT BAANBREKENDE BEELDENDE KUNST EN DANS

TodaysArt presenteert naast veel muziek ook een uitgebreide programmering van design, film en modeOp het TodaysArt Festival staan unieke, spraakmakende, multidisciplinaire en toegankelijke projecten van onontdekt talent, invloedrijke pioniers en bekende internationale acts centraal. Tijdens dit internationale festival voor hedendaagse creativiteit vormt het centrum van Den Haag één groot festivalterrein, met optredens van ruim 200 acts en artiesten uit meer dan 25 landen, zowel in de openbare ruimte als op de verschillende binnenpodia. Unieke artistieke showcases, installaties, projecties en acts gebruiken de stad als podium en toveren de Haagse binnenstad tijdens het festival om tot een inspirerend bolwerk van audiovisuele belevingen.

De wereldpremiere van het nieuwe werk van United Visual Artists: Tryptich
United Visual Artists is een multidisciplinair kunstbedrijf dat een combinatie maakt van kunst management, productie en het ontwikkelen van software. Ze maken omvattende en responsieve kunstomgevingen gebaseerd op lichtsculpturen. UVA werd opgericht door partners Chris Bird, Matt Clark en Ash Nehru in 2003. Hun eerste project was het creëren van de grensverleggende lichtshow van Massive Attack's 100th Window wereld tournee. Sindsdien werkten ze voor bands als Basement Jaxx, U.N.K.L.E. en U2 (Vertigo tour 2005). UVA heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar andere werkterreinen. Zo werkten ze aan videoclips van Kylie Minogue, Colder, Arctic Monkeys en recentelijk regiseerden ze Battles (Tonto) samen met Warp Films.

Tryptich, waarvan de wereldwijde premiere zal plaatsvinden op het TodaysArt Festival, is de volgende fase in UVA’s ontdekkingsreis door de monumentale plaatsgebonden LED-sculpturen – drie peinzende entiteiten die reageren op de beweging van de mensen die hen benaderen, creëren een diepgaande en instinctieve ervaring van geluid en licht.

Joshua Davis, Borris Hoppek en Jackson Chang zetten Den Haag in de schijnwerpers
Het stijlvolle witte stadhuis in Den Haag, ontworpen door Richard Meyer, doet tijdens TodaysArt dienst als een galerie in de openbare ruimte. Wereldberoemde grafische ontwerpers en illustrators zoals Joshua Davis en Jackson Chang, die normaal gesproken werken voor klanten als Sony, Ford, Red Hot Chilli Peppers, Diesel, Lucky Strike, etc. gebruiken bij dit project onder directie van Maxalot gallerie uit Barcelona - een internationaal gerenommeerde gallerie die als belangrijk platform fungeert voor grafisch design als hedendaagse kunstvorm - het grote gebouw als enorm projectiedoek.

Met sterke grootbeeldprojectoren wordt een groot deel van het ijspaleis door de designers twee avonden lang in een nieuw jasje van speciaal voor dit evenement ontworpen kunstwerken gestoken, designs die exact de contouren van het gebouw volgen. Nieuw dit jaar is dat dit nu ook met bewegende beelden wordt gedaan, die tevens begeleid zullen worden door geluid. Verder zullen vier artiesten tijdens de Live Art Show live een kunstwerk creëren op het gebouw met behulp van gigantische projectoren en grafische software. Als laatste is er dan ook nog de Slideshow LCD van het Haagse ISO120, waarbij prachtige gemanipuleerde foto’s die zijn gemaakt met behulp van de heilige indiase Shiva Lingam stenen geprojecteerd zullen worden in een formaat van 14 bij 12 meter. Een kleine greep uit de deelnemers van dit omvangrijke project: Inocuo Design, Antistrot, Jackson Chang, eBoy Kozyndan, e.v.a.

C.E.B. Reas, Alex Dragulescu en Aaron Koblin: Information Aesthetics symposium
Na het enorme succes van <>TAG’s expositie in maart 2007 met nieuw werk van grafisch ontwerpbureau LUST, in de context van een symposium van een maand over Information Aesthetics, gaat <>TAG verder met een nieuwe expositie en een hieraan gerelateerd symposium, waarvan delen plaats zullen vinden tijdens het TodaysArt Festival. Information Aesthetics verwijst naar de verschillende manier waarop data of code vertaald kan worden naar esthetische beelden of geluid, en hoe de esthetiek hiervan informatiestromen kan beïnvloeden, betekenis kan geven of emoties kan losmaken. Het symposium behandelt onderwerpen die gerelateerd zijn aan betekenisvolle visualisaties van grote hoeveelheden data, het ontwerpen van toegankelijke interfaces voor alle vormen van informatietechnologie, het onderzoeken van elke vorm van estethiek die voortkomt uit de opkomende digitale cultuur en het bestuderen van generatieve systemen.

Zo zal er werk te zien zijn van C.E.B. Reas, groot in Amerika en Europa door zijn indrukwekkende werk en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van het omzetten van informatie in beeld. Dan is er Aaron Koblin, een UCLA student die eind vorig jaar internationaal doorbrak met zijn werk op het gebied van generatieve kunst, gebaseerd op onder meer vluchtinformatie van de FAA. Alex Dragulescu, een Roemeense computerkunstenaar, weet uit een van de grootste ergenissen van vandaag mooie kunst te maken en is daarmee ’s werelds eerste spam-artiest. Momenteel werkt hij aan een project waarbij hij automatisch boeken genereert met informatie uit duizenden blogs. Meer van dit soort opzienbarende projecten zijn te zien bij dit symposium met, naast het werk van bovenstaande artiesten, bijdragen van Karsten Schmidt, Marius Watz, QuantaSonic, Voldemars Johansons en Tom Tlalim, Sieger Duinkerken, Rick Companje, Nico van Dijk, Hanco Hogenbirk en Danica Mast.

Film: Vice Guide to Travel, Zur Rettung der Popkultur, Urban Space & Futuristic Visions
Ook op het gebied van film heeft TodaysArt het een en ander te bieden. Zo kun je in de Asta kijken naar de Vice Guide to Travel. Vice magazine heeft een film gemaakt met een paar van hun correspondenten, o.a. Spike Jonze en Johny Knoxville. Zij zijn op zoek gegaan naar de meest gevaarlijke en vreemde plekken op aarde en hebben daar verslag van gedaan. Op zoek naar de laatste dino in Congo, een vervuilde bom gekocht in Bulgarije en geschoten op beren in Tsjernobyl. Weer eens wat anders dan het gemiddelde busreisje.

Dit jaar staat er op de Grote Markt een groot filmscherm, waar je kan kijken naar twee filmprogramma’s. Nina Köll’s filmprogramma Urban Space & Futuristic Visions bekritiseert de definitie van realiteit, de toekomst en maakt gebruik van bizarre perspectieven. Zo maakt de film “Le Dernier Cri” van Erwin Olaf gebruik van een soort hyperrealisme, vaak beschreven als Jacques Tati meets David Lynch. In “On a Wednesday Night in Tokyo” van Jan Verbeek opgenomen in 1 take, zie je het onvermijdbare tot aan de grens van het ondraaglijke. Dit werk hoort overigens bij de collectie van het Museum of Modern Art in New York. Jouni Hokkanen en Simojukka Ruippo maakte een korte, videoclip-achtige documentaire die illegaal werd gefilmd in Noord-Korea. Deze film biedt een unieke blik op een bizarre realiteit. Verder worden er films vertoond van Richard Fenwick, Jasmin Jodry en Mo Stoebe, Jeff Gills, Christopher Thomas Allen en Robert Pyedroft-Rainbow, Ed Holdsworth, Robert Heel en Persijn Broersen & Margit Lukács. Het filmprogramma Urban Space & Futuristic Visions confronteert je met jouw eigen definitie van realiteit, en dat kan heel verhelderend werken.

De andere film op de Grote Markt, ‘Zur Rettung der Popkultur’ (Het redden van de Pop cultuur), laat de vijftien mooiste voobeelden van Duitse experimentele videoclips zien uit de periode 1998 tot 2003, geselecteerd uit het MuVi programma van het International Short Film Festival Oberhausen. De Oberhausen MuVi-prijs wordt uitgereikt aan de beste visualisatie, waardoor deze clips in sterk contrast staan met de vibe van dure performer clips. Deze clips weigeren zich te schikken naar de normen van de massa. Ze hebben hun eigen standaard en creëren een parallele stroming die alle tradities uit de moderne kunst gebruikt.

Installaties van Daan Roosegaarde: Dune 4.1 en Flow 5.0
Deze jonge beeldhouwer en architect verkent met zijn werk de dynamische relatie tussen architectuur, mensen en nieuwe media. Zijn sculpturen zijn een confrontatie tussen mens en technologie en creëren situaties waarbij mens en publieke ruimte tijdelijk samenvloeien en één worden. Op het TodaysArt Festival vindt de premiere plaats van Roosegaardes nieuwe installatie Flow 5.0, bestaande uit honderden ventilatoren die reageren op beweging. De installatie gaat een futuristische relatie aan met het lichaam van degene die er doorheen loopt, waarbij de bezoeker het landschap beïnvloedt en het landschap ook weer de bezoeker. Dune 4.1 is een interactief landschap bestaande uit honderden vezels. Deze vezels reageren met lichtpatronen op het geluid en de beweging van voorbijgangers.

Bodyspace: Lab[au] en Res Publica met Man in e.Space
Deze voorstelling is een samenwerking tussen het Franse dansgezelschap Res Publica en de Belgische vormgevers Lab[au] en bouwt voort op de experimentele Duitse cinema en dans van de jaren twintig, waar het begrip bodyspace onderzocht werd in relatie tot de machine en haar esthetica. Deze voorstelling put uit Etienne Jules Marey’s cinemawerk en het experimentele werk van kunstenaars zoals Oskar Schlemmer en Oskar Fischinger, die een systematische en radicale aanpak voorstelden met een nieuw perspectief van het lichaam als een abstracte en symbolische representatie in tegenstelling tot de psychologische en expressieve benaderingen. Man in e.Space is gebaseerd op een complete wegname van ruimte en lichaam. Dit wordt bewerkstelligd door in een verduisterde kamer op vier schermen beelden te projecteren en dansers tot lijnen te reduceren door middel van lichtkostuums.

TodaysArt & Boomerang – creatieve uitspattingen
Op geheel eigen wijze bieden Boomerang (het podium voor creatieve uitspattingen, goede doelen en reclame via de alom bekende en aanwezige ansichtkaarten) en TodaysArt beiden een platform voor creatieve geesten. Een samenwerking tussen de twee ligt daarom ook voor de hand. Het eerste resultaat van deze samenwerking is een opdracht die recent is uitgezet onder het creatieve netwerk van Boomerang en studenten van de diverse studierichtingen waarmee het TodaysArt Festival samenwerkt: de uitdaging was om een mooie, supersterke en spraakmakende Boomerangkaart te maken, geïnspireerd door het TodaysArt Festival. De winnaar wordt tijdens het festival levensgroot in de Haagse binnenstad geprojecteerd, en wordt daarbij ook nog eens op een kaart gedrukt die landelijk wordt verspreid! Daarnaast zijn enkele fantastische classics uit de Boomerang geschiedenis geselecteerd om ook geprojecteerd te worden op verschillende locaties in de Haagse binnenstad.

Unieke producties van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
Een van de grote partners van het festival, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, bestaat dit jaar 325 jaar en viert dit met spraakmakende projecten: de afdelingen van de academie zijn baanbrekend en grensverleggend en laten tijdens het TodaysArt Festival een reeks unieke producties zien. Zo geeft de interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience een bijzondere presentatie: de studenten en docenten verkiezen het luchtruim en alleen het publiek staat op de grond. Alle onderdelen van ‘Shooting Audio’ hebben een inhoudelijke relatie tot de ruimte waarbij de bewegingsrichtingen van de geluidsbronnen en het octaaf terugkerende elementen zijn. Verder zet de afdeling Textiel en Mode maar liefst honderdtwintig modellen in om haar collecties groots te presenteren in de Openbare Bibliotheek.

En dan is er nog ‘Mastermundo’, van de nieuwe studierichting Interactive / Media / Design (I/M/D) van de KABK. Om studenten te inspireren, motiveren en ook irriteren is de 'Pool van Masterminds' opgericht. Deze pool bestaat uit toonaangevende mensen in uiteenlopende disciplines, uit binnen- en buitenland, die hun passie komen delen op TodaysArt door middel van audiovisuele presentaties. De deelnemers zijn: Michael B. Johnson (MPG Lead; Pixar Animation Studios, USA), Tjeerd Hoek (former Microsoft, was Director of User Experience Design for Windows Vista, now Executive Creative Director; Frog Design Seattle, USA), Régine Debatty (blogger, writer for mags, curator; we-make-money-not-art.com, Germany), Kris Moyes (music video director; The Directors Bureau, USA), Derek Cheshire (innovation strategist, UK), Zachary Jean Paradis (innovation strategist, experience designer, USA), Arjan Dingsté (architect; UN Studio, NL), Fons Schiedon (designer, illustrator, animator, NL), Erwin Blom (Head VPRO digitaal, NL), Monique Mulder & Paul van Ravestein (Creative Director & Art Director; mattmo concept | design, NL), Jeroen van Erp (Creative Director; Fabrique Communication and Design).

TodaysArt is het jaarlijkse internationale multidisciplinaire festival voor hedendaagse creativiteit in Den Haag. Verwacht unieke en speciaal ontwikkelde producties en optredens van de meest creatieve artiesten uit de hele wereld! Onder meer met Modeselektor, Underground Resistance, Model 500, 3 Chairs (Theo Parrish, Malik Pittman, Rick Wilhite), Robert Henke, Pierre Bastien, Legowelt, Cursor Miner, Frank Bretschneider, Nôze, Yuksek, People Like Us (Vicki Bennett), Kangding Ray, Lexie Lee, Ebony Bones, William Basinski, Phill Niblock, André Gingras, Nederlands Dans Theater II, United Visual Artists, Lab[au], Joshua Davis, Kool Keith, Duvel, Princess Superstar, Ascii.Disko, Neil Landstrumm, Milanese, Vex'd, Boxcutter, Rzac23, Chris de Luca vs. Phon.o, PIPS:lab, Pictoplasma, MFO en vele anderen , e.v.a.

Datum: 21 & 22 september 2007
Plaats : 25 locaties, in- & outdoor centrum Den Haag (op en rond Spuiplein en Grote Markt)
Voorverkoop: start 1 augustus via www.todaysart.nl en het Haags Uitburo
Passe-partout vrijdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout zaterdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout all-weekend € 25,- (ex. Fee)
Voorverkoop :
• Voorverkoop online via www.todaysart.nl of www.uitburo.nl
• In real life bij Haags Uitburo (Hofweg 1, Den Haag) en Rotterdams Uitburo (vanaf september - Hoogstraat 110, Rotterdam).
• Telefonische verkoop via Uitburo: 0900-828 29 99Trefwoorden: Creativiteit, Cultuur, Dans, Design, Detroit, Festival, Film, Kabk, Kunst, Mastermundo, Microsoft, Muziek, Pixar, Premiere, Todaysart, Vice, Vpro,