TODAYSART FESTIVAL EERT SCHEPPERS VAN TECHNO UIT DETROIT

TODAYSART FESTIVAL EERT SCHEPPERS VAN TECHNO UIT DETROIT van Todaysart Festival

Door: Todaysart Festival  20-09-2007
Trefwoorden: Kunst, Muziek, Cultuur

Underground Resistance, Model 500, 3 Chairs en Galaxy 2 Galaxy laten zien hoe het moet

Het TodaysArt Festival, dat plaatsvindt op 21 en 22 september 2007 op 25 locaties in het centrum van Den Haag, presenteert dit jaar een scala aan internationale muzikanten uit de meest uiteenlopende stromingen van de elektronische muziek. Naast baanbrekende showcases van artiesten uit de wereld van de booty, baile funk, dancehall, dubstep, grime, 8-bit en IDM, brengt het festival als vanouds weer een sterke techno line-up uit Detroit. Tenslotte waren het deze artiesten die techno uitvonden en vandaag de dag nog steeds een grote inspiratiebron zijn voor nieuw talent. Op de vrijdagavond staan in de Asta niemand minder dan Model 500, Galaxy 2 Galaxy, 3 Chairs en Underground Resistance DJ’s Bileebob en Buzz ‘Banging’ Goree.

Op het TodaysArt Festival staan unieke, spraakmakende, multidisciplinaire en toegankelijke projecten van onontdekt talent, invloedrijke pioniers en bekende internationale acts centraal. Tijdens dit internationale festival voor hedendaagse creativiteit vormt het centrum van Den Haag één groot festivalterrein, met optredens van ruim 200 acts en artiesten uit meer dan 25 landen, zowel in de openbare ruimte als op de verschillende binnenpodia. Unieke artistieke showcases, installaties, projecties en acts gebruiken de stad als podium en toveren de Haagse binnenstad tijdens het festival om tot een inspirerend bolwerk van audiovisuele belevingen.

Galaxy 2 Galaxy
Galaxy 2 Galaxy begon ooit als een opname project. Het geesteskindje van “Mad” Mike Banks moest verschillende muzikanten samen laten werken op manieren die vertrouwd aanvoelden, maar toch anders dan anders waren. Met jazz als basis en techno als raamwerk was het niet alleen een ontdekkingsreis door de roots van muzikale inspiratie, maar ook door de toekomst van die inspiratie. De live band Galaxy 2 Galaxy kwam onder dezelfde omstandigheden tot stand, en incorporeerde gospel, house, funk en zelfs spoken word. De G2G-show neemt je van het ene muzikale universum naar het andere en is ontworpen om je de verbanden te laten zien tussen al deze geluiden en laat je door middel van muziek zien hoe dicht we eigenlijk allemaal bij elkaar staan.

Model 500
Juan Atkins was al een gevestigde naam als pionier in de electronische muziek met de Cybotron toen hij het Model 500 persona creëerde. Hij produceerde vervolgens een hele reeks hit op zijn eigen Metroplex label. Maar, niet tevreden met zijn succes als dj en producer, tilde hij Model 500 naar een hoger niveau door er een band met dezelfde naam van te maken. Hoewel Model 500 nooit veel getourd heeft buiten de VS, geeft de band in zijn huidige incarnatie de toeschouwers een show met zowel klassiekers als nieuw werk. “Mad” Mike Banks van Underground Resistance was Atkins’ eerste keus als mede-bandlid en muzikaal regisseur. Banks zit muzikaal gezien op dezelfde lijn als Milton “DJ Skurge” Baldwin van UR’s Interstellar Fugitives. Het kwartet wordt compleet gemaakt door Mark Taylor, een producent/muzikant wiens succesvolle carriere in R&B, techno, hiphop en funk hem maakte tot de perfecte toevoeging aan de band. Als Model 500 debuteerden ze samen op het 2007 Detroit’s Electronic Music Festival en momenteel werken ze aan meerdere projecten die in de herfst uit zullen komen en waar je op TodaysArt al het een en ander van kan horen.

3 Chairs
Malik Pittman, Theo Parrish en Rick Wilhite noemen zichzelf 3 Chairs en trakteren luisteraars op futuristische soul, deep jazz en muzikale genialiteit. Deze technohelden uit Detroit hebben een kenmerkende sound gecreëerd, die bij tijden loungy is, maar nooit echt de connectie kwijtraakt met de techno achtergrond van deze muzikanten. Alle critici zijn het erover eens dat dit gewoon fantastische muziek is van een paar extreem getalenteerde jongens.

UR DJ’s Bileebob en Buzz Goree
Synoniem met de vooruitgang en het behoud van Detroit’s techno-erfgoed, resoneert het werk van Underground Resistance nog altijd sterk in de moderne dance-muziek. Voor, tussen en na de andere UR-acts in Asta, zullen twee UR-dj’s je verwennen met hun kenmerkende geestverkrommende Detroit sound. DJ BileeBob aka John Williams van de legendarische Detroit Grand Pubahs is er daar een van en Buzz Goree is de ander, een van de zogenoemde UR ‘assault’-dj’s, die de UR-catalogus op haast intimiderende wijze op je afvuurt

KORTE TEKST VOOR AGENDA’S:
TodaysArt is het jaarlijkse internationale multidisciplinaire festival voor hedendaagse creativiteit in Den Haag. Verwacht unieke en speciaal ontwikkelde producties en optredens van de meest creatieve artiesten uit de hele wereld! Onder meer met Modeselektor, Underground Resistance, Model 500, 3 Chairs (Theo Parrish, Malik Pittman, Rick Wilhite), Robert Henke, Pierre Bastien, Legowelt, Cursor Miner, Frank Bretschneider, Nôze, Yuksek, Kangding Ray, Lexie Lee, Ebony Bones, William Basinski, Phill Niblock, André Gingras, Nederlands Dans Theater II, United Visual Artists, Lab[au], Joshua Davis, Kool Keith, Duvel, Princess Superstar, Ascii.Disko, Neil Landstrumm, Milanese, Vex'd, Boxcutter, Rzac23, Chris de Luca vs. Phon.o, PIPS:lab, Pictoplasma, MFO en vele anderen , e.v.a.

Datum: 21 & 22 september 2007
Plaats : 25 locaties, in- & outdoor centrum Den Haag (op en rond Spuiplein en Grote Markt)
Voorverkoop: start 1 augustus via www.todaysart.nl en het Haags Uitburo
Passe-partout vrijdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout zaterdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout all-weekend € 25,- (ex. Fee)
Voorverkoop :
• Voorverkoop online via www.todaysart.nl of www.uitburo.nl
• In real life bij Haags Uitburo (Hofweg 1, Den Haag) en Rotterdams Uitburo (vanaf september - Hoogstraat 110, Rotterdam).
• Telefonische verkoop via Uitburo: 0900-828 29 99

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
/// niet voor publicatie

Relevant Beeldmateriaal + Platte tekst

U kunt high-res beeldmateriaal van de bovengenoemde artiesten, logos van TodaysArt Festival en een platte tekst versie van bovenstaand persbericht downloaden op: http://todaysart.nl/2007/press/

Contact
Voor vragen, interviews, additioneel beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
The Generator Foundation / TodaysArt Festival
/// Roeland Landegent – [email protected]
/// Björn Remmerswaal – [email protected]
/// Olof van Winden
/// tel: 070 345 5821

Trefwoorden: Cultuur, Detroit, Festival, Jongeren, Kunst, Model 500, Muziek, Techno, Todaysart, Underground Resistance,