TODAYSART FESTIVAL TOONT NIEUWE BEWEGINGEN BINNEN MODERNE DANS

TODAYSART FESTIVAL TOONT NIEUWE BEWEGINGEN BINNEN MODERNE DANS van Todaysart Festival

Door: Todaysart Festival  12-09-2007
Trefwoorden: Design, Kunst, Muziek

Op het TodaysArt Festival staan unieke, spraakmakende, multidisciplinaire en toegankelijke projecten van onontdekt talent, invloedrijke pioniers en bekende internationale acts centraal. Tijdens dit internationale festival voor hedendaagse creativiteit vormt het centrum van Den Haag één groot festivalterrein, met optredens van ruim 200 acts en artiesten uit meer dan 25 landen, zowel in de openbare ruimte als op de verschillende binnenpodia. Unieke artistieke showcases, installaties, projecties en acts gebruiken de stad als podium en toveren de Haagse binnenstad tijdens het festival om tot een inspirerend bolwerk van audiovisuele belevingen.

Nederlands Dans Theater II vernieuwt voorstelling van Jirí Kylián
Tijdens TodaysArt 2007 presenteert Nederlands Dans Theater II het stuk Sleepless van choreograaf Jirí Kylián. Dit stuk werd al eerder vertoond op TodaysArt in het Atrium, maar zal nu in de intiemere Grote Kerk worden opgevoerd. De reden om het nu opnieuw uit te voeren is dat Kylián zijn zestigste verjaardag viert door te touren met drie stukken, waaronder Sleepless. Hij koos zelf dit stuk uit voor TodaysArt, omdat Sleepless de dansers de gelegenheid geeft het nieuwste van zichzelf te laten zien, en daarmee een mooie showcase vormt voor de ontwikkeling van dans vandaag de dag. Sleepless is een creatie voor zes dansers met een belangrijke plaats voor het decor. Een kunststof achterwand creëert illusies en fantasie. Kyliáns componist Dirk Haubrich maakte een bewerking van het langzame deel van het adagio en rondo KV 617 in c-groot van Mozart. Dit muziekstuk voor onder meer glasharmonica is een van de latere werken van Mozart. Zestien jonge dansers (18 tot 23 jaar) uit alle windstreken vormen samen het internationaal gevierde Nederlands Dans Theater II. Hun techniek is verbluffend, hun tomeloze energie spat van het toneel. Het gezelschap behoort tot de favorieten van het TodaysArt Festival vanwege het vernieuwende karakter en hun jeugdige input.

Videokunst en dans: CYP17 van André Gingras
CYP17 door André Gingras is een dans/video voorstelling die een freakshow van de toekomst weergeeft en de vraag stel hoe ons leven eruitziet na genetische manipulatie, super athleten en samenwerking tussen de CIA en buitenaardse wezens. Voor deze solo werkte Gingras voor het eerst samen met videokunstenaar Fabio Iaquone en dramaturge Sue Jane Stoker. De voorstelling ging in Den Haag in première, en al gauw, na een bijzonder succesvol seizoen in Nederland, stroomde de uitnodigingen binnen uit alle hoeken van de wereld. Overal ontving CYP17 bijzonder lovende recensies en binnen twee jaar kon Gingras genieten van een internationale status. Gingras keert nu weer terug naar Nederland en geeft tijdens het TodaysArt Festival een exclusieve en intieme voorstelling in het Korzo theater.

Spookachtige dansvoorstelling Outre
Het dansgezelschap Array sleurt de bezoeker een surreële en duistere droom in met de weergaloze voorstelling Outre. Beïnvloed door David Lynch en in samenwerking met Chris Cunningham, bekend van de videoclips van onder meer Aphex Twin, Madonna en Björk, maakte opkomend choreograaf Darren Johnston deze krachtige performance die wordt begeleid door pompende beats en rauwe industrial house gemaakt door artiesten van het bekende IDM-platenlabel Warp. Onder andere Thomas Jenkinson, aka Squarepusher, schreef muziek voor deze act. Vijf spookachtige dansers die worden ondersteund door een helse MC laten om beurten een donkere en monsterachtige wereld zien, een cabaret van schaduwen en nachtmerries. Outre is een unieke ontdekkingsreis in dans langs de donkere spelonken van de menselijke ziel.

Nanine Linning reist dansend door het onderbewuste
De voorstelling ‘Cry Love’ van Nanine Linning ging in 2006 in première tijdens het Holland Festival. Cry Love is een video-installatie en een dansvoorstelling in één. Cry Love is een totaalervaring, een geraffineerd samenspel tussen dans, muziek en video. Cry Love gaat over de mens die gestuwd wordt door zijn instinct, zijn driften en emoties. In deze voorstelling worden de dansers gedreven door de heftige emoties die zich in het onderbewustzijn van ieder mens bevinden: de oerdriften die we in ons dagelijks leven onderdrukken en beheersen.

Dans, Rock en idealen
Amos Ben Tal werd in 1979 in Israël geboren waar hij aan de dansopleiding begon die hij in 1997 in Canada afmaakte. Kort daarna kwam hij naar Nederland, waar hij aan de slag ging bij Nederlands Dans Theater 2 en later Nederlands Dans Theater 1. Na negen jaar dans en choreografie begon Amos kort geleden voor zichzelf: hij is nu naast choreograaf ook de frontman van de band Noblesse, een driemans indierock band uit Den Haag. Met elementen uit de alternatieve jaren ´90 rock, punk en smerige pop is Noblesse hard, melodisch, gedurfd maar ook toegankelijk, rauw en verfijnd. Op het TodaysArt Festival maakt Amos met Noblesse tijdens de voorstelling ‘We are not humanity’ een crossover tussen dans, muziek en idealen: drie muzikanten en drie dansers verbeelden maatschappijkritische teksten en doorbreken culturele en sociale barrières.

Rabarber - Out To Lunch
'Out To Lunch' is een danstheatervoorstelling gespeeld door jongeren van Jeugdtheaterschool Rabarber te Den Haag en gaat over wat er gebeurt als de dagelijkse routine wordt doorbroken. Als het masker afvalt en je je ware gezicht moet laten zien. Wie ben je als je de schijn niet langer op hoeft te houden? Hoe zou het zijn om echt in contact te komen met degene die naast je zit? Wat zou je tegen elkaar zeggen?

TodaysArt en Holland Dance Festival: Move-Me
TodaysArt en Holland Dance Festival presenteren vanaf september samen het Move-Me.com project, een multidisciplinair kunstproject gericht op dans, geluid, film en internet. Het project sluit aan bij alle elementen waar beide festivals voor staan en biedt de ultieme mogelijkheid voor samenwerking.

Move-Me is geïnitieerd door Simon Fildes en Katrina McPherson en werd gecoproduceerd door Ricochet Dance productions en Goat Media. In een cabine die eruit ziet als een pasfotohokje wordt je in de gelegenheid gesteld je eigen dansfilm op te nemen door middel van de choreografie aanwijzingen van een aantal van de beste choreografen ter wereld. De film die je opneemt in de cabine is later terug te vinden op de Move-Me website waar het door iedereen te bekijken is en waar je mee kan dingen naar de prijs voor beste dansfilm. De Move-Me booth wordt geopend tijdens TodaysArt in de Nieuwe Kerk en zal tot en met het einde van het Holland Dance Festival (18 november) op verschillende plekken in de stad opduiken.

Unieke producties van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
Een van de grote partners van het festival, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, bestaat dit jaar 325 jaar en viert dit met spraakmakende projecten: de afdelingen van de academie zijn baanbrekend en grensverleggend en laten tijdens het TodaysArt Festival een reeks unieke producties zien. Zo geeft de interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience een bijzondere presentatie: de studenten en docenten verkiezen het luchtruim en alleen het publiek staat op de grond. Alle onderdelen van ‘Shooting Audio’ hebben een inhoudelijke relatie tot de ruimte waarbij de bewegingsrichtingen van de geluidsbronnen en het octaaf terugkerende elementen zijn. Verder zet de afdeling Textiel en Mode maar liefst honderdtwintig modellen in om haar collecties groots te presenteren in de Openbare Bibliotheek.

 


TodaysArt is het jaarlijkse internationale multidisciplinaire festival voor hedendaagse creativiteit in Den Haag. Verwacht unieke en speciaal ontwikkelde producties en optredens van de meest creatieve artiesten uit de hele wereld! Onder meer met Modeselektor, Underground Resistance, Model 500, 3 Chairs (Theo Parrish, Malik Pittman, Rick Wilhite), Robert Henke, Pierre Bastien, Legowelt, Cursor Miner, Frank Bretschneider, Nôze, Yuksek, People Like Us (Vicki Bennett), Kangding Ray, Lexie Lee, Ebony Bones, William Basinski, Phill Niblock, André Gingras, Nederlands Dans Theater II, United Visual Artists, Lab[au], Joshua Davis, Kool Keith, Duvel, Princess Superstar, Ascii.Disko, Neil Landstrumm, Milanese, Vex'd, Boxcutter, Rzac23, Chris de Luca vs. Phon.o, PIPS:lab, Pictoplasma, MFO en vele anderen , e.v.a.

Datum: 21 & 22 september 2007
Plaats : 25 locaties, in- & outdoor centrum Den Haag (op en rond Spuiplein en Grote Markt)
Voorverkoop: start 1 augustus via www.todaysart.nl en het Haags Uitburo
Passe-partout vrijdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout zaterdag € 17,- (ex. Fee)
Passe-partout all-weekend € 25,- (ex. Fee)
Voorverkoop :
• Voorverkoop online via www.todaysart.nl of www.uitburo.nl
• In real life bij Haags Uitburo (Hofweg 1, Den Haag) en Rotterdams Uitburo (vanaf september - Hoogstraat 110, Rotterdam).
• Telefonische verkoop via Uitburo: 0900-828 29 99

Trefwoorden: Cultuur, Dans, Darren Johnston, Design, Festival, Film, Holland Dance, Jiri Kylian, Kabk, Kunst, Muziek, Ndt, Ndt2, Nederlands Dans Theater, Rabarber, Squarepusher, Todaysart, Video,