China's 'Gate Way' voor de Olympische Spelen in recordtijd opgeleverd

Door: Dhv  14-02-2008
Trefwoorden: Luchthaven, Beijing, Naco

DHV-Groep dochter NACO realiseert uitbreiding Terminal 3 luchthaven Beijing.
Met de oplevering van de nieuwe terminal realiseert DHV-Groep dochter NACO een uitbreiding van de internationale luchthaven Beijing. Het nieuwe terminalgebouw (T3) en de bijbehorende land- en luchtzijdige infrastructuur is op tijd klaar voor de Olympische Spelen die dit jaar in Beijing worden gehouden.

"Een oplevering met deze grootte en binnen dit zeer korte tijdsbestek is uniek", licht ir. Hans Smit van NACO, verantwoordelijk voor het concept, de functionele lay-out en de operationele aspecten van het ontwerp toe.
Na afronding van het masterplan in 2003 heeft DHV-Groep dochter NACO als winnaar van de ontwerpcompetitie en als leidende partner in de joint venture van NACO-Foster-ARUP de opdracht gekregen het ontwerp voor dit complex te verzorgen. "T3 heeft een oppervlak van bijna 1 miljoen m2 met ruimte voor honderd vliegtuigopstelplaatsen, waaronder 72 posities direct aan de terminal en 24 posities voor passagiersafhandeling per bus. Veel posities zijn geschikt voor de afhandeling van het nieuwste type vliegtuigen, zoals de A380", aldus Smit.

De totale constructiekosten van het project bedroegen ongeveer 2 miljard USD. Het nieuwe terminalgebouw kan zo'n 43 miljoen passagiers per jaar verwerken, terwijl in het jaar 2007 36 miljoen passagiers de luchthaven aandeden. Ter vergelijking, luchthaven Schiphol verwerkte in 2007 ruim 45 miljoen passagiers.

Trefwoorden: Beijing, Luchthaven, Naco