DHV beschermt Canadese Fraser-delta tegen overstroming

Door: Dhv  17-12-2008
Trefwoorden: Fraser, Delcan

Klimaatverandering en gebiedsontwikkeling zorgen voor scherpere veiligheidseisen

Advies- en ingenieursbureau DHV gaat samen met haar Amerikaanse partner Delcan de delta van één van de langste rivieren van Noord-Amerika beschermen tegen overstromingen. De Fraser River mondt uit in de Strait of Georgia net onder miljoenenstad Vancouver.

In 1894 zorgde een vloedgolf voor zeer ernstige overstromingen in de gehele Fraser-delta. De volgende grootschalige overstromingen, in 1948, resulteerden in dijkconstructieprogramma’s om zo alle gemeenten in de delta te beschermen tegen een overstroming. Tot op de dag van vandaag wordt dit veiligheidsniveau gehanteerd voor de stad Vancouver en omliggende gemeenten. Door de stijging van de zeespiegel en de beschikbaarheid van geavanceerde nieuwe meettechnieken constateerde DHV dat dit niveau echter niet overal wordt behaald. De dijken zijn momenteel niet bestand tegen een overstroming als van 1894.

Met de Nederlandse kennis en ervaring in overstromingsmanagement en hoogwaterbescherming werkt DHV momenteel samen met Delcan aan het vergroten van de waterveiligheid voor deze delta. George Peters van DHV: ‘Op deze manier kunnen de gemeenten New Westminster, Richmond, Delta en Surrey beter worden beschermd tegen overstromingen. Het gebied heeft de afgelopen decennia een enorme groei doorgemaakt. De gemeente Surrey bijvoorbeeld, is in de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid van een boerengemeenschap naar een stad van ruim 500.000 inwoners’.

Naast klimaatveranderingen nemen DHV en Delcan ook de (toekomstige) gebiedsontwikkeling mee in de veiligheidsanalyses om zo het gewenste beschermingsniveau tegen overstromen voor elk van de gebieden te kunnen vaststellen.’ DHV verwacht ook het komende jaar bezig te zijn met deze opdrachten die een totale waarde hebben van 400,000 Canadese dollars.

Trefwoorden: Delcan, Fraser,