DHV-consortium wint € 12 mln opdracht voor Franse afvalwaterzuivering

Door: Dhv  30-06-2008
Trefwoorden: Afvalwaterzuivering

DHV en haar partners Demathieu & Bard en Sources hebben opnieuw een Design&Build-contract in Frankrijk binnengehaald. Het contract heeft een totale waarde van 12 miljoen euro en omvat de bouw van een nieuwe, duurzame afvalwaterzuiveringsinstallatie in Fabrègues, nabij de Zuid-Franse stad Montpellier.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van de installatie. Het afvalwater wordt volgens strenge eisen gezuiverd, waarbij zo weinig mogelijk chemicaliën en energie worden gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Daarnaast zal de installatie naar verwachting gedeeltelijk op duurzame energie gaan draaien, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Het slib dat door het zuiveringsproces wordt geproduceerd hoeft bovendien niet te worden verbrand, aangezien het zal worden omgezet in compost voor o.a. de landbouw. Ten slotte zorgt het ontwerp ervoor dat de installatie optimaal in de omgeving wordt geïntegreerd en dat geluid- en geuroverlast worden voorkomen.

De nieuwe installatie wordt de komende twee jaar ontworpen en gebouwd door DHV en haar partners. De start van de bouw is gepland op 1 oktober van dit jaar. Na zuivering zal het afvalwater ruim aan de geldende Europese normen voldoen, waardoor het milieu én de zwemmers in de Middellandse Zee worden beschermd. De installatie zal ongeveer 30.000 mensen bedienen in de gemeenten Pignan, Saussan en Fabrègues.

Als leider van het consortium voert DHV het project uit, in nauwe samenwerking met haar Franse partners. Demathieu & Bard is verantwoordelijk voor de civiele werken, terwijl Sources en DHV de detailengineering, de inkoop, de installatie van apparatuur, het opstarten van de zuivering en het projectmanagement voor hun rekening nemen.

Het project wordt gefinancierd door het stadsgewest Montpellier, het waterschap Rhône Méditerranée et Corse en het bestuur van het departement Hérault, en maakt deel uit van het beleid van Montpellier ter bescherming en herstel van het plaatselijke milieu. Het project is onderdeel van een zeer uitgebreid programma ter waarde van 375 miljoen euro voor de gehele regio rond Montpellier dat vier jaar geleden van start ging. Doel van dit programma is om de regionale afvalwaterinfrastructuur efficiënter in te richten en te laten voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water, en om het kwetsbare oppervlaktewater waarop het afvalwater vanuit de stad geloosd wordt, te beschermen.

Trefwoorden: Afvalwaterzuivering