DHV gaat Prins Clausbrug Utrecht inspecteren

Door: Dhv  27-05-2009
Trefwoorden: Inspectieprogramma

Advies- en ingenieursbureau DHV voert de komende vijf jaar een inspectieprogramma uit op de Prins Clausbrug in Utrecht. Komende zomer zullen abseilers de tuien (kabels waar de brug aan 'hangt') controleren. Ook vindt er een meting van krachten in en demping van de tuien plaats. De opdracht is afkomstig van de gemeente Utrecht en bestaat uit vijf jaarlijkse inspecties, uit te voeren in de periode 2009-2013.

Trillingen
"De brug kent een bijzondere constructie en architectuur, door de asymmetrische vorm", aldus Carlos Genders, projectleider bij DHV. "De opdracht is voor ons speciaal vanwege de complexe vorm: naast de gebruikelijke visuele en technische inspectie zetten we abseilers in om de pyloon en tuikabels onder handbereik te kunnen inspecteren. Met speciale technieken worden de tuikrachten en demperinstellingen gecontroleerd. Aan de hand van deze gegevens kan worden vastgesteld of de tuien de brug goed in balans blijven houden."

Onnodige kosten voorkomen
De tuibrug is ontworpen door Ben van Berkel, ook architect van de Rotterdamse Erasmusbrug. In 2003 werd de brug door prinses Máxima geopend. Het inspectieprogramma begint wat Genders betreft niet te vroeg: "Om de ontwerplevensduur van 100 jaar te halen is het van belang om onvolkomenheden of gebreken vroegtijdig te signaleren. Mochten we zaken tegenkomen dan kunnen deze tijdig verholpen worden."

Verbinding Leidsche Rijn
De Prins Clausbrug in Utrecht verbindt de wijk Papendorp met Kanaleneiland. In de toekomst vormt de brug onderdeel van een hoogwaardige openbaarvervoerlijn tussen het centrum van Utrecht en de wijk Leidsche Rijn. DHV was in een eerder stadium bij het constructief ontwerp, project- en contractmanagement van de brug betrokken.

Trefwoorden: Inspectieprogramma