Europese onderscheiding voor Nederlandse watertechnologie

Door: Dhv  10-06-2008
Trefwoorden: Nereda

DHV met Nereda®-technologie gekozen als "runner-up" in de European Business Awards for the Environment 2008.

Gisteravond heeft Stavros Dimas, Europese Commissaris voor het Milieu, de winnaars van de prestigieuze Business Awards for the Environment (EBAE) bekend gemaakt. Advies- en ingenieursbureau DHV werd met watertechnologie Nereda runner-up in de categorie 'eco-innovatieve processen'. Het Duitse bedrijf Choren GmbH is uitgeroepen tot winnaar. Het Duitse concern Bayer AG deelt de tweede plaats met DHV.

De EBAE is een tweejaarlijkse onderscheiding van de Europese Commissie en staat alleen open voor Europese bedrijven die al op nationaal niveau zijn onderscheiden voor hun eco-innovatie (producten of diensten die zowel innovatief, kosteneffectief en milieubeschermend zijn). Dit jaar waren er 125 internationale inzendingen en volgens de EBAE-organisatie kunnen finalisten zich rekenen tot de Best of the Best.

Nereda is een technologie voor de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater. Deze Nederlandse innovatie is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen DHV, TU Delft, onderzoeksstichting STOWA, vijf Waterschappen en met ondersteuning van technologiestichting STW en innovatieprogramma's van SenterNovem.
In Nederland is Nereda operationeel in de industrie. Met STOWA en diverse Waterschappen wordt gewerkt om de technologie op korte termijn beschikbaar te maken voor grootschalige rioolwaterzuiveringen.

Choren GmbH won met een proces voor de productie van hoogwaardige biodiesel uit biomassa, Bayer AG met een energievriendelijker proces voor de bereiding van chloor.

Meer over Nereda
Nereda is een technologie voor afvalwaterzuivering en wordt erkend als een belangrijke technologische doorbraak. In deze technologie worden voor de zuivering van het afvalwater natuurlijke bacteriën gebruikt, die niet zoals gebruikelijk in vlokvorm groeien, maar in geconcentreerde, compacte korrels. Deze korrels bezinken veel sneller dan vlokken, waardoor minder ruimte en constructiekosten nodig zijn. Ook financieel is de Nereda-technologie aantrekkelijk door de lagere investering en het significant lagere energieverbruik. Nereda maakt afvalwater zuiveren duurzamer omdat er in vergelijking met bestaande soortgelijke technieken, veel minder energie en constructiemateriaal wordt gebruikt.

Trefwoorden: Nereda