Geslaagde opening Zuid-Afrikaanse slipperfabriek

Door: Dhv  13-05-2009
Trefwoorden: Slippers, Plakkies

DHV onderstreept het belang van community development


Staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk opende vandaag de 'Plakkies' fabriek in de sloppenwijken van Durban. 'Plakkies' is het Afrikaanse woord voor slippers. Studenten van de TU Delft richtten samen met de stichting KidsRights deze unieke, verantwoorde slipperfabriek op. De fabriek maakt de slippers van oude autobanden en geeft 70 mensen weer een baan.

DHV is een van de hoofdsponsors van dit project en organiseerde de opening samen met haar Zuid-Afrikaanse dochterbedrijf SSI.

Staatssecretaris Heemskerk tijdens de opening: "Dit initiatief creëert niet alleen werkgelegenheid voor kansarme inwoners uit de sloppenwijken, het is ook duurzaam door de verwerking van oude autobanden die anders massaal worden gedumpt en illegaal verbrand."

De slipperfabriek creëert structurele werkgelegenheid en geeft de medewerkers en hun families een betere kans op een toekomst. DHV-bestuursvoorzitter Bertrand van Ee: "Wij zijn een bedrijf voor mensen van mensen en onderstrepen het belang van community development. Dit is het nieuwe ontwikkelingswerken." Naast initiatieven als dit en de vier zaterdagscholen voor kansarme leerlingen (in Pretoria, Bloemfontein, Pietermaritzburg en Durban) is capacity building ook structureel onderdeel van DHV's projecten in Zuid-Afrika. Talentvolle leerlingen worden getraind door ervaren ingenieurs en consultants van SSI, zodat ze een betere kans hebben op toelating tot een universiteit en mogelijke beurs. Van Ee: "Wij zijn heel trots op onze medewerkers die via individuele en bedrijfsinitiatieven anderen helpen."


Woensdag 13 mei worden de Plakkies tijdens een speciaal evenement gelanceerd op de Dam en zijn vanaf dan ook te koop. De winst gaat naar KidsRights' projecten voor weeskinderen in Zuid-Afrika. De kleurrijke patronen op de slippers zijn tekeningen van weeskinderen uit de sloppenwijken rondom Durban. Schoenontwerper Jan Jansen en studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Trefwoorden: Plakkies, Slippers,