NACO maakt strategische plannen voor luchthavens in Saoedi-Arabië

Door: Dhv  25-06-2009
Trefwoorden: Luchthavens, Naco, Saoedi-arabië

Luchthavenconsultant NACO heeft van de Saoedische overheid de opdracht gekregen strategische ontwikkelingsplannen op te stellen voor dertien regionale en lokale luchthavens. De luchthavens worden de komende jaren aan de hand van deze strategische plannen ontwikkeld en uitgebreid.

DHV-dochter NACO was eerder al betrokken bij de masterplannen voor de internationale luchthavens van Jeddah, Riyad en Dammam in Saoedi-Arabië. Met de nieuwe opdracht krijgen de Nederlandse ingenieurs een bepalende invloed op de technische en strategische ontwikkeling van het Saoedische luchtvaartsysteem in de komende 30 jaar.

Meerjarenplan
NACO onderzoekt hoe het luchtverkeer in Saoedi-Arabië zich in de komende 30 jaar zal ontwikkelen en hoe deze verwachte verkeersstromen het meest efficiënt opgevangen kunnen worden. Daar houdt het project echter niet op. NACO-directeur Ben Hasselman: “Natuurlijk moeten de individuele luchthavens hun rol goed vervullen, maar ze staan niet los van elkaar. Omdat het er zo veel zijn, is het van belang goed uit te zoeken hoe ze elkaar beïnvloeden om te voorkomen dat het succes van het ene vliegveld ten koste gaat van een ander. Vergelijk het met Schiphol: Toen tickets daar duurder werden door de vliegtaks, vertrokken passagiers liever van vliegvelden in Duitsland en België. Die afhankelijkheid moeten we goed begrijpen. Bovendien zijn er strenge milieueisen, moeten de luchthavens voldoen aan internationale standaarden en gaan we het complete winkelgebied ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de luchthavens winstgevend zijn”.

Vliegende Hollanders: sterke reputatie over de grens
Nederlandse luchthavenexperts staan bijzonder goed bekend in het buitenland. Hasselman: “Met het internationale succes van Schiphol is te zien dat Nederlanders een sterke reputatie over de grens hebben. Bovendien worden Nederlandse luchtvaartexperts continu gevraagd voor grote projecten in het buitenland. We hebben heel wat te bieden”.

Trefwoorden: Luchthavens, Naco, Saoedi-arabië