Planstudie naar verdubbeling spoor rond Zuidas

Door: Dhv  30-03-2009

Complexe opdracht voor Movares/DHV in zakelijk hart Amsterdam

Advies- en ingenieursbureaus Movares en DHV zijn gestart met een planstudie voor de verdubbeling van het spoor rond de Zuidas in Amsterdam. Het gaat om het spoor tussen station Amsterdam Duivendrecht en de Riekerpolder-aansluiting bij Schiphol. Op het traject gaan meer dan twintig treinen per uur en per richting rijden, nu zijn dat er maximaal twaalf.

In de planstudie, die wordt uitgevoerd in opdracht van ProRail, moeten de advies- en ingenieursbureaus rekening houden met meerdere toekomstscenario’s. Het is nog niet duidelijk hoe de Zuidas er uiteindelijk uit komt te zien. In het ontwerp en de bouw moet er ruimte zijn voor flexibiliteit en toekomstige ontwikkelingen. De spoorverdubbeling moet zo worden ingericht dat er altijd uitbreidingsmogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld toekomstige spoortunnels onder de Zuidas en opstelsporen voor hogesnelheidstreinen. Door in de planstudie hier rekening mee te houden verwachten de advies- en ingenieursbureaus onnodige kosten in een later stadium te besparen.

Verantwoordelijk minister Eurlings wil dat de aanbesteding aan aannemers dit jaar nog start. Dat betekent dat het ontwerp voor het spoor, inclusief 20 bruggen en viaducten, voldoende ver gevorderd moet zijn om aanbesteding mogelijk te maken. Daarnaast moeten Movares en DHV alle planologische studies doorlopen en een geluidsonderzoek uitvoeren.