Staatssecretaris Huizinga bezoekt DHV-project Sea Defence

Door: Dhv  20-01-2009
Trefwoorden: Aceh

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat laat zich in Aceh uitvoerig informeren over de wederopbouwprojecten na de tsunami die in december 2004 heeft plaatsgevonden. Ze bezoekt onder meer het project Sea Defence, dat behoort tot één van de grootste wederopbouwprojecten in Banda Aceh met Nederlandse steun. Op 17 januari is Huizinga haar bezoek aan Indonesië in Banda Aceh begonnen.
‘Er is na de verwoestende tsunami veel gebeurd’, aldus Bram van der Boon, namens advies- en ingenieursbureau DHV teamleider van het project. ‘In de afgelopen drie jaar hebben we in de dichtbevolkte kustgebieden belangrijke verbeteringen ontworpen en uitgevoerd op gebied van kustveiligheid, bescherming tegen overstromingen en verbeteringen op gebied van sanitatie’.

Waarschuwingssysteem
Het project Sea Defence heeft ook een Tsunami Early Warning systeem opgezet, dat burgers vroegtijdig waarschuwt voor vloedgolven. Van der Boon: ‘Als in de regio een zeebeving plaatsvindt dan levert het BMKG, dat is een vergelijkbaar instituut als het KNMI, gegevens over de aardbeving aan. Deze worden dan direct vertaald naar een locatie en hoogte van de verwachte tsunami golf.’
Vrijwel direct worden dan de verantwoordelijke (hulp)diensten, instanties en overheden gewaarschuwd. De gebieden waar een Tsunami aan land komt kunnen dan geëvacueerd worden. Ook wordt de bevolking via sirenes, doelgericht gewaarschuwd en via borden naar de dichtstbijzijnde veilige vluchtplaatsen geleid (Multi-Purpose Shelters).
De speciale vluchtplaatsen zijn hoge gebouwen met meerdere verdiepingen die onder normale omstandigheden dienst doen als bijvoorbeeld een school of moskee, maar in het geval van een vloedgolf duizenden mensen veilig onderdak kunnen bieden.

Breder inzetbaar
De bruikbaarheid van dit Early Warning Concept in andere regio’s van Indonesië en in andere landen is volgens Bram van der Boon veelbelovend en kan uitgebouwd worden tot een Multi-Hazard systeem waarmee ook risico’s van overstromingen en bosbranden gemanaged worden.
Huizinga wordt tijdens haar reis vergezeld door een delegatie van gedeputeerden, waterschaps- en lokale bestuurders en kennisinstituten uit Nederland. Partners van DHV in het Sea Deafence Project zijn Witteveen+Bos en Deltares.

Trefwoorden: Aceh