Slechts 7 procent aangeboden kantoren echt niet verhuurbaar

Door: Dynamis  03-02-2006
Trefwoorden: Bouw, Makelaardij, Kantoorverhuur

Dynamis: ‘Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt’

AMERSFOORT – Van alle kantoorruimte die op dit moment wordt aangeboden, is slechts 7% kansloos. In totaal is dit 500.000 vierkante meter. 60% wordt bestempeld als kansrijk en 33% is kansarm. Waarschijnlijk is hiermee een nieuw evenwicht bereikt waar de vastgoedmarkt mee moet leren leven. Dit blijkt uit onderzoek van makelaarsnetwerk Dynamis dat vandaag bekend is gemaakt op het congres Sprekende Cijfers 2006.

De Bedrijfsmakelaars van Dynamis analyseerden voor dit landelijke onderzoek 2.650 aangeboden objecten in 23 regio’s, die stuk voor stuk zijn ingedeeld in de categorie kansrijk, kansarm en kansloos. Vervolgens zijn de kansloze objecten, 145 stuks, aan een nader onderzoek onderworpen door de woningmakelaars van Dynamis.

Hoewel blijkt dat de meeste kansloze kantoren een slecht bereikbaarheidsprofiel hebben, is dit niet de grootste reden om ze als kansloos te bestempelen, en ook de periode dat ze al te huur staan speelt geen rol. De belangrijkste redenen liggen op het vlak van uitstraling: vaak ziet een kansloos kantoor er van binnen en van buiten slecht uit of heeft de locatie een verloederde uitstraling. De kansloze panden stammen veelal van voor de jaren ’40 of uit de jaren ‘70.

Er gaan de laatste tijd veel stemmen op om een groot deel van het aanbod te slopen. “Dat zal geen optie blijken te zijn”, zegt Dynamis-voorzitter Jaap van Rhijn. “Niemand zal kansrijke en kansarme gebouwen slopen, een vastgoedbelegger kijkt wel uit.” Ombouwen tot woningen is ook een veelgehoorde oplossing. Het ministerie van VROM streeft ernaar 250.000 vierkante meter kantoorruimte in Nederland op die manier te herontwikkelen. Volgens Dynamis is dit realistisch op voorwaarde dat ook overheidsgebouwen hierin worden betrokken. “We hebben alle kansloze kantoorgebouwen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat daarvan slechts een kwart zich leent voor ombouwen tot woonruimte. De rest is er simpelweg niet geschikt voor of staat op een plek waar mensen niet willen wonen”, aldus Van Rhijn. “Wat wel geschikt is omvat samen 125.000 vierkante meter, de helft van wat VROM wil.”

Ook een opleving van de economie zal de kantorenmarkt niet geheel genezen. Zelfs in de aanloopperiode naar en tijdens een hoogconjunctuur zullen niet alle kansarme en kansloze vierkante meters worden opgenomen, ook al zal de uitbreidingsvraag aanzienlijk zijn. “Het lijkt er op dat we op de kantorenmarkt zullen moeten leren leven met een structureel hoger aanbodpercentage”, concludeert Van Rhijn.

Dynamis is een netwerk van elf grote regionale makelaars met veertig vestigingen in het hele land. Jaarlijks brengt Dynamis meerdere rapporten uit over zowel de kantoren- als de woningmarkt.

Trefwoorden: Bouw, Kantoorverhuur, Makelaardij

Contact Dynamis

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share