Oogstberichten van het zuidelijk halfrond

Door: Villavino  03-07-2009
Trefwoorden: Wijn, Wijnen, Rode Wijn

Op het zuidelijk halfrond zijn de druiven geoogst en kan de balans worden opgemaakt in de oogstberichten.

Argentinië
De wijnoogst van 2009 uit Argentinië is wat betreft kwantiteit wat tegengevallen, maar de kwaliteit maakt dit ruimschoots goed! De oogst is een kwart lager uitgevallen dan normaal door vorst- en hagelschade, maar daarentegen was er ook warmte die zorgde voor een vroege rijping van de druiven en wijnen met veel concentratie, kleur en aromatische intensiteit. Er wordt al gezegd dat 2009 het beste jaar is in Mendoza sinds 2002.

Chili
De oogst in Chili viel in tegenstelling tot Argentinië ruimer uit dan in 2008. De oogst van witte druiven was maar liefst 25% hoger. De witte druiven uit de traditionele gebieden van Chili hebben wel een wat lagere zuurgraad door de hitte in januari. Over het algemeen is men in Chili tevreden over de oogst vanwege het gezonde fruit dat deze oogst opgeleverd heeft.

Australië
Ondanks allerlei problemen zoals nachtvorst, droogte, een hittegolf en diverse bosbranden is men in Australië toch tevreden over de oogst van 2009. Het volume is wat bescheiden en minder dan in 2008. De kwaliteit van de wijnen is daarentegen zeer hoog, zowel bij de witte als de rode wijnen.

Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is door de hittegolven het groeiseizoen van de druiven met ongeveer een maand verkort. Hierdoor is de opbrengst wat lager dan in 2008. Daarnaast kreeg een aantal gerenommeerde wijnhuizen, waaronder wijnhuis Vergelegen te maken met forse brandschade doordat er bosbranden waren ontstaan door de hittegolven. Voordat de hittegolven het land teisterden, waren er koele voorjaars- en zomermaanden. Dit kwam de ontwikkeling van de smaak van de druiven zeer ten goede, waardoor het uiteindelijke resultaat zeer hoog wordt ingeschat.

Trefwoorden: Argentijnse Wijn, Australische Wijn, Blauwe Druiven, Chileense Wijn, Rode Wijn, Rosé, Wijn, Wijn Bestellen, Wijn Kopen, Wijnen, Witte Druiven, Witte Wijn, Zuid-afrikaanse Wijn,