SAILTIME HOLLAND STEUNT SAILABILITY NEDERLAND

Door: NetYachting  24-02-2008

Na het succes van de open dagen bij het Witte Huis in Loosdrecht, volgde voor Sailability in 2006 een tweede locatie aan de Amsterdamse Sloterplas. Voorzitter Hendri Bargeman: “Mede dankzij het artikel in het blad Zeilen kwamen wij in contact met de wethouder. We hadden op dat moment geen geld om de twee boten aan te schaffen, dus die werden voorgeschoten. Eén daarvan is nu door SailTime geadopteerd. Daar zijn we heel blij mee, want het loopt goed in Amsterdam. We hebben daar vorig jaar twaalf zeildagen gehad.” Bargeman spreekt van een ‘leuke klik’ tussen Sailability en SailTime: “De motivatie van Ragnar Koot om ons te steunen is de gemeenschappelijke doelstelling om het zeilen voor bepaalde mensen toegankelijk te maken.” Koot ziet meer overeenkomsten: “Beide organisaties zitten in een vergelijkbare fase van groei en ontwikkeling. Min of meer met het gelijke aantal boten en zeilers. En ook met een overeenkomstige ambitie. Kortom, dit is een unieke kans om elkaar te versterken.” Op 13 april vindt aan de rand van de Sloterplas de doop van de SailTime Sailability Access Dinghy plaats.

Sailability Nederland in goed vaarwater
Sailability is een wereldwijde organisatie die in 1980 in Groot-Brittannië van de grond kwam. De oorspronkelijke doelstelling was het bevorderen van de breedtezeilsport voor mensen met een functiebeperking. In Nederland stelt deze stichting zich als doel om die doelgroep te integreren in het reguliere verenigingsleven. De resultaten in 2007 waren veelbelovend. Er vonden in totaal 24 zeildagen plaats, waarbij 87 verschillende deelnemers 223 zeilplekken bezetten. Daarvan kwamen 61 personen voor het eerst. De actieve fondswerving verliep succesvol en bracht het noodzakelijke geld op tafel. Het aantal vrijwilligers steeg van 7 in 2006 tot ruim 70 op dit moment. Bargeman: “We zijn nu druk bezig om in Friesland een zeillocatie op te zetten. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek wil graag meedoen. Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat onze zeilers met ambitie en talent zich tot op topsportniveau kunnen ontwikkelen. Het Verbond zou daarvoor ook activiteiten kunnen ontwikkelen. Er zijn al enkele initiatieven op dat vlak, maar die zouden we moeten stroomlijnen.”

Over SailTime Holland
SailTime Holland is een zelfstandig onderdeel van de internationale SailTime® Licensing Group. Het initiatief kwam in 2001 in Amerika tot stand. Daar zijn inmiddels meer dan veertig vestigingen operationeel. Groot-Brittannië telt er zeven en verdere uitbreiding op het Europese vasteland is in voorbereiding. Iedere member kan ‘zijn’ boot via internet reserveren en daarna elektronisch inchecken. Leden betalen eenmalig inschrijfgeld van 1.000 euro en kunnen dan voor een bedrag vanaf 325 euro per maand zeilen met een Beneteau zeiljacht. De genoemde bedragen zijn inclusief alles, dus er komen geen extra kosten voor winterstalling, verzekering, jachthaven of onderhoud bij.
SailTime Holland is tijdens de Hiswa in de Amsterdamse RAI van 4 tot en met 9 maart aanwezig op standnummer 04.304.