Palliatieve zorg: Nederland bij top van Europa

Door: Agora Landelijk Ondersteuningspunt Palliatieve Zorg  22-05-2009
Trefwoorden: Thuiszorg, Verpleegkundige, Palliatieve Zorg

Nederland staat op de vierde plaats op de Europese ranglijst van palliatieve zorg. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese associatie voor palliatieve zorg. Het aantal voorzieningen en de mate waarin palliatieve zorg leeft, bepalen de plaats van een land op de ranglijst.

Tijdens het 11de congres van de EAPC (European Association for Palliative Care) presenteerde de voorzitter van de Taskforce on the Development of Palliative Care in Europe, Carlos Centeno, de ranglijst voor ontwikkeling van palliatieve zorg binnen Europa. Van de 27 landen staat Nederland op de vierde plaats, voorafgegaan door Groot-Brittannië, Ierland en Zweden. De ontwikkeling van palliatieve zorg wordt gemeten aan het aantal voorzieningen per miljoen inwoners en aan de mate waarin palliatieve zorg ‘leeft’ binnen een land.

De Taskforce benoemde een aantal indicatoren om de ontwikkeling van palliatieve zorg in de landen van de Europese Unie te kunnen bepalen. Naast het aantal voorzieningen is het bestaan van een landelijke vereniging, een adreslijst van palliatieve zorgvoorzieningen en een gespecialiseerde opleiding voor palliatieve zorg van belang. Publicaties over de ontwikkeling van palliatieve zorg en voorzieningen voor palliatieve zorg voor kinderen zijn ook gebruikte indicatoren.

De Taskforce on the Development of Palliative Care in Europe van de EAPC stelt zichzelf tot doel om de huidige staat van ontwikkeling van palliatieve zorg in Europa in kaart te brengen en vervolgens beschikbaar te maken voor nationale en internationale overheden.

Meer informatie:

http://www.palliatief.nl/Start/tabid/730/ctl/Details/mid/10821/ArticleID/2860/Src/Org/Palliatieve-zorg-Nederland-bij-top-van-Europa/Default.aspx

Trefwoorden: Eapc, Palliatieve Zorg, Ranglijst, Thuiszorg, Verpleegkundige,

Contact Agora Landelijk Ondersteuningspunt Palliatieve Zorg

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share