ABC Arkenbouw en VELUX Groep ontwikkelen samen de duurzame woonark Sea Sparkle

ABC Arkenbouw en VELUX Groep ontwikkelen samen de duurzame woonark Sea Sparkle van VELUX Nederland B.V.

Door: VELUX Nederland B.V.  02-04-2012
Trefwoorden: Duurzaam Bouwen, Duurzame Energie, Dakramen

De Meern, 2 april 2012. In ons waterrijke land, waar grond steeds schaarser en duurder wordt zijn er tal van locaties waar het bouwen op het water een aantrekkelijk alternatief is. Zowel landschappelijk, stedenbouwkundig als architectonisch maar ook in financieel opzicht. Daarom hebben ABC Arkenbouw en de VELUX Groep gezamenlijk de Sea Sparkle ontwikkeld, het eerste duurzame drijvende Active House. De Sea Sparkle voldoet in zijn ontwerp ruimschoots aan de Nederlandse bouwregelgeving in relatie tot de EPC. Daarnaast creëert het door toepassing van daglicht en natuurlijke ventilatie een binnenklimaat dat ten goede komt aan de gezondheid van de bewoners. De Sea Sparkle is een unieke woning die bewoners in een stedelijke situatie dichter bij de natuur kan brengen. Op dit moment wordt gezocht naar geïnteresseerden, zodat het ontwerp binnen afzienbare tijd kan worden omgezet in de eerste Active House woonark van Nederland.   Sinds begin jaren ‘90 experimenteert de VELUX Groep met demonstratiehuizen, klimaatneutrale gebouwen met veel aandacht voor leefbaarheid, dankzij gebalanceerd daglicht, natuurlijke ventilatie en het gebruik van gezonde bouwmaterialen. Vanuit deze visie zijn de VELUX Groep en ABC Arkenbouw uit Urk een nieuwe samenwerking gestart. ABC Arkenbouw is al ruim vijftien jaar de Nederlandse koploper in de ontwikkeling en bouw van woonarken en waterwoningen. Met het ontwerp voor de Sea Sparkle laten de partijen zien dat daglicht en frisse lucht wordt gecombineerd met een zeer laag energieverbruik.  

“Het resultaat van de innige samenwerking is een perfect geïsoleerde drijvende woning op het water, met alle luxe en kwaliteiten van een woning op het land. Het speciale ontwerp van de Sea Sparkle reflecteert het daglicht in de woning en benadrukt zijn unieke vormen. Vanuit het woongedeelte heeft men vrij zicht op het water en door het spel van licht en lucht brengt dit de bewoners nog dichter bij de natuur,” zegt Johan van Domselaar, hoofd verkoop van ABC Arkenbouw.  

Duurzaam spel van licht en lucht
De toetreding van daglicht en frisse lucht in alle ruimtes zorgt niet alleen voor een evenwichtige daglichttoetreding, maar ook voor een prettig binnenklimaat. De VELUX dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht wat goed is voor de gezondheid en bespaart op de elektriciteitskosten, omdat er minder kunstlicht nodig is. De basis van het ventilatieconcept wordt gevormd door natuurlijke ventilatie. Het teveel aan vocht in de ruimte wordt actief afgevoerd.  

“Drijvende woningen hoeven nog niet te voldoen aan de eisen van energie-efficiëntie uit het Bouwbesluit voor woningen. Wij hebben echter aangegeven dat wij willen dat de Sea Sparkle hieraan wel tegemoetkomt. Dat betekent een EPC-norm van maximaal 0,6. Dankzij een warmtepomp met ventilatiesysteem voldoet de Sea Sparkle eenvoudig aan deze eis. De warmtepomp levert in combinatie met VELUX zonnecollectoren alle ruimteverwarming en warm tapwater. Binnen het huidige concept is het zelfs binnen handbereik om aan de toekomstige norm van 0,4 te voldoen,” aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland.  

Active House
De Sea Sparkle is één van projecten die door de VELUX Groep volgens de Active House principes is ontwikkeld. Een Active House bespaart niet alleen energie en elektriciteit, maar produceert ook duurzame energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast ziet een Active House er aantrekkelijk uit en heeft het een goede interactie met de omgeving. Op dit moment wordt druk gezocht naar partijen die interesse hebben in de Sea Sparkle. “Deze drijvende woning is ideaal voor levensgenieters die samen met ons willen aantonen dat ook op het water gezond geleefd kan worden. Het is een innovatief, vooruitstrevend en onderscheidend concept. Liefhebbers van daglicht en een goed binnenklimaat zullen de Sea Sparkle een aantrekkelijk alternatief vinden voor een woning op land,” aldus Kalis.  

Zodra de eerste woning te water is gelaten, zal deze in navolging van onder andere de VELUX modelwoningen eerst worden onderworpen aan een proefperiode. De bewoners zullen de woonark testen om te ervaren hoe huizen van de toekomst in de praktijk functioneren. De energieproductie en het -verbruik, de temperatuur, het binnenklimaat en het comfort worden daarbij in kaart gebracht en geanalyseerd. De Sea Sparkle kan hierbij als voorbeeld dienen voor toekomstige duurzame waterwoningen.  

-///-
 
Over ABC Arkenbouw
ABC Arkenbouw is al 15 jaar specialist in het bouwen van woonarken en waterwoningen en creëert daarmee de mogelijkheid voor zorgeloos wonen op het water. Het uitgekiende productieproces combineert traditioneel vakmanschap met efficiëntie. Zo ontstaan perfect geïsoleerde woningen op het water, met alle luxe en kwaliteit, die niet onderdoen voor woningen op het land. Voor de Amsterdamse wijk IJburg was ABC Arkenbouw de eerste arkenbouwer die een drijvende woning bouwde volgens het BouwBesluit. Kijk voor meer informatie op www.arkenbouw.nl.  

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het VELUX productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.  

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten en projecten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt aangetoond hoe gebouwen energieneutraal kunnen zijn met behoud van voldoende daglicht en een comfortabel binnenklimaat. Visionaire architectuur, maximale energie-efficiëntie en minimale CO2-uitstoot worden gecombineerd met maximale leefbaarheid én comfort voor gebruikers. De VELUX Groep heeft productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.
 
Marktpartijen die interesse hebben in de Sea Sparkle kunnen voor meer informatie kijken op: www.velux.nl/seasparkle. Ook zijn ze van harte welkom hun wensen kenbaar te maken en contact op te nemen met VELUX Nederland B.V. (info@velux.nl).

Trefwoorden: Dakramen, Duurzaam Bouwen, Duurzaam Verbouwen, Duurzame Energie, Natuurlijke Ventilatie, Zonnecollectoren, Zonne-energie

Contact VELUX Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van VELUX Nederland B.V.

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind van VELUX Nederland B.V. thumbnail
15-04-2014

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind


International VELUX Award 2014 open voor registraties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
02-09-2013

International VELUX Award 2014 open voor registraties

Architectuurstudenten worden gestimuleerd om daglicht te gebruiken als bouwsteen in het ontwerpproces bij de International VELUX Award 2014.


Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-07-2013

Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis

Voorkom ‘s zomers oververhitting in huis met buitenoznweringen en rolluiken op dakramen en lichtkoepels.


Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering van VELUX Nederland B.V. thumbnail
11-07-2013

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels met de nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.


DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 van VELUX Nederland B.V. thumbnail
01-07-2013

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 om de  daglichttoetreding onder het hellende dak te toesten aan het Bouwbesluit 2012,


Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht van VELUX Nederland B.V. thumbnail
20-06-2013

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht blijkt uit onderzoek


De potentie van klimaatrenovaties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

De potentie van klimaatrenovaties

De potentie van klimaatrenovaties voor terugdringen CO2-uitstoot in 2020


Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt met verdusiterende rolgordijnen van VELUX 


Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen  


Voorspel het weer campagne van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Voorspel het weer campagne

Voorspel het weer campagne


Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten van VELUX Nederland B.V. thumbnail
04-06-2013

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Winkelcentrum in Bemmel onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten


Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed van VELUX Nederland B.V. thumbnail
03-06-2013

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed  


Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-05-2013

Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder

Vergunningsvrije dakkapel met VELUX dakramen zorgt voor leefbare zolder  


Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat van VELUX Nederland B.V. thumbnail
14-05-2013

Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat

Nieuw VELUX rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat en verduistering 


Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing van VELUX Nederland B.V. thumbnail
25-04-2013

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing