Daglicht belangrijke remedie tegen moderne ziektes

Daglicht belangrijke remedie tegen moderne ziektes van VELUX Nederland B.V.

Door: VELUX Nederland B.V.  11-05-2011
Trefwoorden: Duurzaam Bouwen, Zonne-energie, Daglicht

Vierde VELUX Daylight Symposium biedt nieuwe actuele inzichten

De Meern, 11 mei 2011. De moderne mens is nog altijd een ‘buitenwezen’, ook al vertoeven we bijna altijd binnen. Door frisse lucht en veel daglicht in gebouwen binnen te laten, lopen we onbewust in de pas van onze genetische opmaak. Daarnaast houden moderne aandoeningen als astma, allergieën, vermoeidheid en depressies allemaal verband met een gebrek aan natuurlijke ventilatie en daglicht. Het thema ‘D
aglicht in een menselijk perspectief’, stond dan ook centraal tijdens het vierde VELUX Daylight Symposium, dat plaatsvond op 4 en 5 mei 2011 in Lausanne, Zwitserland. Gedurende twee dagen wisselden 300 neurologen, antropologen, biologen, architecten, ingenieurs en lichtontwerpers van gedachten over hoe natuurlijk licht invloed heeft op onze productiviteit, onze concentratie, onze gezondheid en onze dagelijkse ritmes.

Zolang we ons herinneren, leeft de mens volgens het ritme van dag en nacht. Met de uitvinding van kunstlicht zijn die grenzen vervaagd. Dat heeft wel degelijk een effect op onze gezondheid, veiligheid en productiviteit. De verschillende internationale sprekers focusten zich op een aantal belangrijke onderwerpen, zoals de kwaliteit van daglicht, de verscheidenheid, het spectrum en de noodzaak om aan daglicht te worden blootgesteld. Allen spelen een belangrijke rol in ons welzijn. Sommige deskundigen schetsten een afschrikwekkend beeld van wat een tekort aan daglicht voor de gezondheid van mensen tot gevolg kan hebben. We lichten de voornaamste conclusies toe:

·         Uit onderzoek van TNO en de TU Eindhoven naar de dynamiek van daglicht blijkt dat de ritmes van de mens gelijklopen aan de ritmes van daglicht wat een logisch gevolg is van miljoenen jaren buiten leven. De hoeveelheid daglicht in gebouwen moet dus niet alleen op basis van daglichtfactoren worden beoordeeld, maar er moet ook worden gekeken naar de dynamiek van het daglicht. De variaties in natuurlijk licht in de loop van de dag en de seizoenen, geven mensen prikkels en zijn essentieel voor ons welzijn en onze gezondheid. Geen enkele technologie voor kunstlicht, hoe geavanceerd ook, kan tippen aan de positieve effecten van natuurlijk daglicht.

·         Een gebrek aan natuurlijk licht verstoort ons biologische ritme en veroorzaakt een gebrek aan slaap (wat weer gewichtstoename tot gevolg heeft), een verminderde weerstand en een verhoogde prikkelbaarheid, wat weer onze sociale relaties kan verstoren. De klassieke ‘winterdepressie’ is ook toe te schrijven aan een tekort aan zonlicht.

·         Voor mensen die vaak te maken hebben met tijdsverschillen of werken in ploegendiensten kunnen de effecten nog schadelijker zijn. Zo is een verhoging van het aantal gevallen van borstkanker vastgesteld bij vrouwen die ’s nachts werken. Blootstelling aan kunstlicht, terwijl ons lichaam eigenlijk duisternis verwacht. Daglicht is gezond, maar moet worden aangevuld met de duisternis van de nacht.

·         Een gecontroleerde blootstelling aan natuurlijk licht wordt ook gebruikt bij de behandeling van huidaandoeningen en tumoren. Daglicht regelt namelijk ons zenuwstelsel en endocriene systeem, twee pilaren waar het menselijk gestel op steunt. De resultaten van internationale onderzoeken die werden gepresenteerd tijdens het VELUX Daylight Symposium tonen aan dat er tal van nieuwe behandelingen mogelijk zijn op basis van natuurlijk licht, zoals het behandelen van slaapproblemen bij jongeren, het herstellen van de slaapcyclus bij Alzheimerpatiënten of het verbeteren van het visuele comfort bij senioren, een onderzoek uitgevoerd door de TU Delft.

·         Vitamine D wordt via daglicht in het lichaam opgenomen en zorgt onder andere voor sterkere tanden en botten en een beter immuunsysteem.

·         Daarnaast zijn er zelfs studies die aantonen dat natuurlijk licht het genezingsproces in ziekenhuizen versnelt en de perceptie van pijn verlaagt. Hierdoor zou de hoeveelheid medicijnen beperkt kunnen worden en het aantal mensen dat overlijdt kunnen afnemen.

·         Meer daglicht in kantoorgebouwen verlaagt het stressniveau en verhoogt de productiviteit. Hierdoor wordt ook het ziekteverzuim verlaagd. Maar naast een positieve impact op onze gezondheid, heeft natuurlijk licht ook economische voordelen. Daglicht is immers een kostenloze en hernieuwbare energiebron.

"Als fabrikant van dakramen zijn wij binnen de VELUX Groep nauw verbonden met het ontwerp en de constructie van gebouwen. Zes jaar geleden zijn we begonnen met het organiseren van daglichtsymposia. Het Daylight Symposium wordt om de twee jaar gehouden met als doel het creëren van een internationaal platform voor de ontwikkeling van kennis, opvattingen en visies. Het is een onderdeel van de visie van de VELUX Groep om actief deel te nemen aan de continue discussie onder vakgenoten over de kwaliteit van daglicht in onze gebouwen,” aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V. Meer informatie over het symposium, onderzoeksrapporten en links zijn te vinden op: www.thedaylightsite.com.

-///-

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. VELUX Technology levert tevens originele VELUX onderdelen aan onze partners werkzaam op het gebied van raamdecoratie voor dakramen.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Trefwoorden: Daglicht, Daglichtsystemen, Duurzaam Bouwen, Gezond Binnenklimaat, Gezond Wonen, Natuurlijke Ventilatie, Wooncomfort, Zonnecollectoren, Zonne-energie

Contact VELUX Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van VELUX Nederland B.V.

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind van VELUX Nederland B.V. thumbnail
15-04-2014

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind


International VELUX Award 2014 open voor registraties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
02-09-2013

International VELUX Award 2014 open voor registraties

Architectuurstudenten worden gestimuleerd om daglicht te gebruiken als bouwsteen in het ontwerpproces bij de International VELUX Award 2014.


Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-07-2013

Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis

Voorkom ‘s zomers oververhitting in huis met buitenoznweringen en rolluiken op dakramen en lichtkoepels.


Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering van VELUX Nederland B.V. thumbnail
11-07-2013

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels met de nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.


DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 van VELUX Nederland B.V. thumbnail
01-07-2013

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 om de  daglichttoetreding onder het hellende dak te toesten aan het Bouwbesluit 2012,


Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht van VELUX Nederland B.V. thumbnail
20-06-2013

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht blijkt uit onderzoek


De potentie van klimaatrenovaties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

De potentie van klimaatrenovaties

De potentie van klimaatrenovaties voor terugdringen CO2-uitstoot in 2020


Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt met verdusiterende rolgordijnen van VELUX 


Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen  


Voorspel het weer campagne van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Voorspel het weer campagne

Voorspel het weer campagne


Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten van VELUX Nederland B.V. thumbnail
04-06-2013

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Winkelcentrum in Bemmel onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten


Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed van VELUX Nederland B.V. thumbnail
03-06-2013

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed  


Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-05-2013

Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder

Vergunningsvrije dakkapel met VELUX dakramen zorgt voor leefbare zolder  


Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat van VELUX Nederland B.V. thumbnail
14-05-2013

Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat

Nieuw VELUX rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat en verduistering 


Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing van VELUX Nederland B.V. thumbnail
25-04-2013

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing