Geautomatiseerde zonwering zorgt voor optimaal binnenklimaat

Geautomatiseerde zonwering zorgt voor optimaal binnenklimaat van VELUX Nederland B.V.

Door: VELUX Nederland B.V.  31-05-2012
Trefwoorden: Raamdecoratie, Duurzaam Bouwen, Duurzame Energie

De Meern, 31 mei 2012. Natuurlijk licht en frisse lucht spelen een belangrijke rol bij een gezond woonklimaat en een zuinig energieverbruik. Door op een juiste manier gebruik te maken van daglicht, natuurlijke ventilatie en zonwering kan in de zomer energie worden bespaard en tegelijk een comfortabel wooncomfort worden gecreëerd. Wanneer dit geautomatiseerd wordt, kan deze besparing nog verder oplopen. Daarom heeft de VELUX Groep een nieuw, op sensoren gebaseerd automatisch besturingssysteem ontwikkeld. Het VELUX ACTIVE climate control systeem automatiseert de werking van alle io-homecontrol® zonweringproducten in een gebouw aan de hand van de zonnestraling en de buitentemperatuur. Dit optimaliseert zowel het energieverbruik als het thermische comfort.

De VELUX Groep wil een bijdrage leveren aan de wereldwijde inspanning om het energieverbruik in gebouwen te verminderen en tegelijkertijd het thermische binnenklimaat en wooncomfort voor bewoners te verbeteren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat automatisch geregelde buitenzonwering een energiebesparing van wel 7,5 procent kan opleveren, omdat de zonwering al naar beneden gaat voordat de binnentemperatuur te ver is gestegen. Dit zorgt tevens voor een prettiger binnenklimaat.

De VELUX ACTIVE climate control zorgt door een automatische besturing van io-homecontrol® rolluiken, buitenzonweringen en raamdecoratie het hele jaar door voor een optimaal energieverbruik en thermisch comfort. In tegenstelling tot andere producten in de markt die alleen werken in de winter, werkt het VELUX ACTIVE climate control systeem in zowel de winter als de zomer. Het systeem reduceert de energiebehoefte voor verwarmen in de winter en voor koeling in de warmere maanden. Daarnaast optimaliseert het systeem de energieprestaties in de lente en de herfst, wanneer grotere temperatuurverschillen vaker voorkomen.

Unieke gepatenteerde berekeningen
De automatische werking van het VELUX ACTIVE climate control systeem is gebaseerd op unieke gepatenteerde berekeningen die de positionering van rolluiken het hele jaar door optimaliseren. Voor gebruik kan op het systeem worden ingesteld op welke breedtegraad het gebouw zich bevindt en hoe deze gepositioneerd is ten opzichte van de zon. De berekeningen zijn gebaseerd op het gebruik van rolluiken, de gegevens van draadloze sensoren aan de buitenzijde van het gebouw, de buitentemperatuur en de gemeten zonnestraling op de dakramen.

Oriëntatie ten opzichte van de zon
Als we uitgaan van een gemiddelde woning zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat rolluiken die geïnstalleerd zijn op dakramen op het oosten in de zomer in open positie beginnen. Zij sluiten automatisch als de zon opkomt om te voorkomen dat de warmte zich binnenshuis opbouwt. ‘s Middags zal het systeem ervoor zorgen dat de op het oosten gerichte rolluiken weer omhoog gaan, terwijl de rolluiken op het westen sluiten om het huis te beschermen tegen de middagzon. Deze automatische manier van zonweren zorgt voor een stabiele en comfortabele binnentemperatuur. Tot wel 95% van de zonnestralen wordt erdoor geweerd en oververhitting wordt verminderd met meer dan 40%. De vraag naar energie voor koeling daalt met meer dan 50% en de gevoelstemperatuur op hete, zomerse dagen daalt met wel 6 graden*.

Winterseizoen
In de winter zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat alle rolluiken met zonsopgang omhoog gaan, om waar mogelijk de passieve zonnewarmte te gebruiken om het gebouw te verwarmen en de energievraag te beperken. ’s Avonds gaan de rolluiken weer naar beneden, wat zorgt voor extra isolatie. De warmte wordt hierdoor binnengehouden wat de temperatuur aan de binnenzijde van het glaselement met 2 graden verhoogt. ‘s Nachts wordt de isolatie van het dakraam door de automatische besturing met wel 15% verbeterd*.

Automatisch systeem met sensoren
Het standaard VELUX ACTIVE climate control systeem bestaat uit drie onderdelen; een wandbediening, een lichtsensor en een warmtesensor. Het combineert de voordelen van een volledig geautomatiseerd systeem met de mogelijkheid van handmatige bediening met behulp van de wand- of de afstandsbediening. Alle onderdelen zijn draadloos, zodat het systeem eenvoudig kan worden toegepast op een bestaand dakraam dat is voorzien van een elektrische zonwering (rolluik of buitenzonwering) of raamdecoratieproduct (rol- of plisségordijn) op netstroom of zonne-energie. Na een simpele configuratie is het systeem klaar voor gebruik. De wandbediening heeft een groot display waarop het ingestelde programma wordt getoond. Hierop kunnen eenvoudig persoonlijke instellingen worden ingevoerd, bijvoorbeeld als bewoners de rolluiken in het weekend langer gesloten willen houden omdat ze later op willen staan. Ook heeft de wandbediening een thermometer en klokfunctie die de actuele tijd en buitentemperatuur tonen.

Door gebruik te maken van meerdere sensoren kunnen de producten nog meer bijdragen aan de verbetering van de energieprestatie van een gebouw. Daarom kunnen naast het standaard VELUX ACTIVE climate control pakket extra sensoren worden aangeschaft om dakramen met verschillende oriëntaties op het dak per windrichting mee uit te rusten.
 
* Gevalideerd door CSTB in Frankrijk in twee onafhankelijke studies en de afdeling Daylight, Energy & Climate van de VELUX Groep.

Trefwoorden: Daglicht, Daglichtsystemen, Dakramen, Duurzaam Bouwen, Duurzaam Ondernemen, Duurzaam Verbouwen, Duurzame Energie, Gezond Binnenklimaat, Gezond Wonen, Hellende Daken, Natuurlijke Ventilatie, Raamdecoratie, Warmtewering, Zolders, Zonne-energie

Contact VELUX Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van VELUX Nederland B.V.

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind van VELUX Nederland B.V. thumbnail
15-04-2014

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind


International VELUX Award 2014 open voor registraties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
02-09-2013

International VELUX Award 2014 open voor registraties

Architectuurstudenten worden gestimuleerd om daglicht te gebruiken als bouwsteen in het ontwerpproces bij de International VELUX Award 2014.


Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-07-2013

Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis

Voorkom ‘s zomers oververhitting in huis met buitenoznweringen en rolluiken op dakramen en lichtkoepels.


Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering van VELUX Nederland B.V. thumbnail
11-07-2013

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels met de nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.


DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 van VELUX Nederland B.V. thumbnail
01-07-2013

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 om de  daglichttoetreding onder het hellende dak te toesten aan het Bouwbesluit 2012,


Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht van VELUX Nederland B.V. thumbnail
20-06-2013

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht blijkt uit onderzoek


De potentie van klimaatrenovaties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

De potentie van klimaatrenovaties

De potentie van klimaatrenovaties voor terugdringen CO2-uitstoot in 2020


Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt met verdusiterende rolgordijnen van VELUX 


Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen  


Voorspel het weer campagne van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Voorspel het weer campagne

Voorspel het weer campagne


Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten van VELUX Nederland B.V. thumbnail
04-06-2013

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Winkelcentrum in Bemmel onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten


Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed van VELUX Nederland B.V. thumbnail
03-06-2013

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed  


Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-05-2013

Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder

Vergunningsvrije dakkapel met VELUX dakramen zorgt voor leefbare zolder  


Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat van VELUX Nederland B.V. thumbnail
14-05-2013

Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat

Nieuw VELUX rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat en verduistering 


Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing van VELUX Nederland B.V. thumbnail
25-04-2013

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing