LichtAktiv Haus eerste CO2-neutraal gerenoveerde woning van Duitsland

LichtAktiv Haus eerste CO2-neutraal gerenoveerde woning van Duitsland van VELUX Nederland B.V.

Door: VELUX Nederland B.V.  20-07-2011
Trefwoorden: Badkamer, Verbouwen, Zonwering

 VELUX eerste renovatieproject binnen Model Home 2020 project gereed

De Meern, 20 juli 2011. De transformatie is compleet. Een 50 jaar oude twee onder een kap woning in de wijk Wilhelmsburg in Hamburg is volledig gemoderniseerd en met een aanbouw uitgebreid tot het LichtAktiv Haus; een CO2-neutrale woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat.De innovatieve moderniseringsstrategie combineert maximale leefbaarheid met optimale energie-efficiëntie. Het LichtAktiv Haus is het vierde Active House in een reeks van zes die de VELUX Groep in Europa bouwt voor het Model Home 2020 project.

Experimenteel energieconcept

Als Active House is LichtAktiv Haus ontworpen in harmonie met de natuur, om de energie van de zon en wind intelligent te gebruiken en een duurzame levensstijl aan te moedigen. De nieuwe aanbouw is groter dan de oorspronkelijke aanbouw, waardoor het bruikbare vloeroppervlakte aanzienlijk toeneemt. Daarnaast speelt deze ruimte een centrale rol in het totale energieconcept van de woning. Een water/lucht warmtepomp aangedreven door VELUX zonnecollectoren vormt de basis voor de energievoorziening van het LichtAktiv Haus. Lichtdoorlatende PV panelen die geïntegreerd zijn in het glazen dak leveren de energie voor de warmtepomp en alle huishoudelijke apparaten van de bewoners. Deze hernieuwbare energiebronnen leveren alle energie die nodig is voor verwarming, warm water, huishoudelijke apparatuur, verlichting en elektriciteit.

Ruimte en daglicht

De renovatie levert niet alleen een verbetering van het energieverbruik, maar ook een substantiële vooruitgang op het gebied van ruimte en daglicht. In tegenstelling tot het perceel waren de kamers in de originele woning smal en donker. Grote ramen verbinden het huis van de toekomst nu met zijn omgeving. Over vrijwel de hele hoogte en lengte van de woning is er uitzicht op de tuin door een glazen pui van bijna vijf meter lang. VELUX daglichtsystemen werpen natuurlijk licht tot diep in de woning. De trap is als een soort meubelstuk vrij in de centrale ruimte geplaatst. Met een automatisch controlesysteem kunnen alle kamers van het LichtAktiv Haus op een natuurlijke manier worden geventileerd. Dit maakt een mechanisch ventilatiesysteem overbodig. Een waterreservoir in de voortuin verzamelt regenwater dat wordt gebruikt voor de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin. Hierdoor daalt de waterconsumptie enorm.

Monitoring

Het LichtAktiv Haus in het Hamburgse stadsdeel Wilhelmsburg is het eerste renovatieproject van het Model Home 2020 experiment en op dit moment open voor publiek. Vanaf 2012 zal het huis voor een jaar door een gezin worden bewoond en gemonitoord als onderdeel van het experiment. Tijdens de bewoning zal gebruik worden gemaakt van geavanceerde systemen om doorlopend het energieverbruik en binnenklimaat te controleren zonder dat dit eventuele beperkingen oplevert voor de familie die er woont. "Het is onze overtuiging dat mensen, als gebruikers van een woning, centraal moeten staan bij het ontwikkelen van toekomstige duurzame woningen", zegt Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland B.V. "Het LichtAktiv Haus is bedoeld als een huis dat zich aanpast aan de behoeften van haar bewoners en niet andersom."

De evaluatie zal inzicht bieden in de vraag of de visie van de VELUX Groep op het creëren van ideale woonomstandigheden met een comfortabel binnenklimaat, veel natuurlijk licht en een optimale energie-efficiëntie in de praktijk kan worden toegepast. Alle resultaten zullen openbaar worden gemaakt. "Het is onderdeel van onze bedrijfsfilosofie om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. In Nederland staan meer dan 3 miljoen woningen die ouder zijn dan 30 jaar en binnen niet al te lange tijd een energiemodernisatie moeten ondergaan. Met het Model Home 2020 project willen we een positieve bijdrage leveren aan een energie-efficiënte, kwalitatief hoogwaardige bouw- en levensstandaard voor de toekomst", aldus Kalis.

Modulair concept

Naast het ontwerp van LichtAktiv Haus, heeft het projectteam voor deze woning tevens andere, minder ingrijpende renovatieconcepten ontworpen. Deze varianten tonen hoe op de toekomst gerichte modernisering ook mogelijk is met kleine en middelgrote budgetten. Net als bij het LichtAktiv Haus zijn de alternatieve opties ontworpen met een sterke nadruk op een goede balans tussen energie-eisen en leefbaarheid. De berekeningen laten zien welke maatregelen de beste resultaten opleveren in verhouding tot de gemaakte kosten. Bij ‘basic modernisation’ is de totale vraag naar energie en de CO2-uitstoot in het voltooide project ongeveer 50% lager dan voor de renovatie. In de ‘extended modernisation’ variant is de totale energiebehoefte verminderd met ongeveer 60% en de CO2-uitstoot met ongeveer 70%. Het LichtAktiv Haus is echter het enige concept die C02-neutraal is en naast de beste energieprestatie ook meer leefruimte (189,5 m2) en daglicht biedt.

-///-

Over Model Home 2020

Model Home 2020 is een experiment gestart door de VELUX Groep om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame gebouwen. Het is de VELUX visie op hoe toekomstige gebouwen zowel klimaatneutraal als comfortabele en aantrekkelijke plaatsen kunnen zijn om in te wonen, door gebruik te maken van daglicht en frisse lucht. Het project bestaat uit zes experimenten. De twee experimenten in Denemarken werden gebouwd in een partnerschap tussen de VELUX Groep en VELFAC. Ieder van de Model Home projecten wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met locale en regionale partners, leveranciers, architecten, ingenieurs en onderzoekers. Het project is volledig in overeenstemming met de volgende generatie ontwerpprincipes van Active House (www.activehouse.info). Het doel is om een evenwicht tussen energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat te realiseren met een gebouw dat zich dynamisch aanpast aan zijn omgeving en toch klimaatneutraal is.

Binnen de VELUX Groep, geloven we dat één experiment beter is dan duizend meningen van deskundigen. Ieder gebouw moet een weerspiegeling zijn en beantwoorden aan de verschillende klimatologische, culturele en architectonische voorwaarden van de landen waarin ze zijn gebouwd. De gebouwen worden na voltooiing 6 tot 12 maanden geopend voor belangstellenden en vervolgens verkocht. Iedere woning wordt samen met de nieuwe bewoners gemonitoord om te beoordelen hoe de woning onder werkelijke omstandigheden presteert. De gebouwen in Denemarken werden gebouwd in 2009, de woningen in Oostenrijk en Duitsland zijn in 2010/2011 opgeleverd en die in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zullen volgen in 2011. Kijk voor meer informatie en een virtuele toer van LichtAktiv Haus op: www.velux.nl/duurzaam_leefklimaat.

LichtAktiv Haus is ontworpen door:
Blauwdruk planning:  TU Darmstadt FGEE, Prof. dr. Manfred Hegger
Concept:                 Katharina Fey (TU Darmstadt)
Architect:                Ostermann Architekten

Energieconcept:        HL-Technik, Prof. dr. Klaus Daniels

Lichtconcept:           Prof. dr. Peter Andres PLDA
Statisch:                 TSB-Ingenieure, Prof. Karsten Tichelmann
Partners:                De VELUX Groep, VELFAC, WindowMaster, Sonnenkraft

Samenwerkende partners:

Eternit, Gira, Grohe, Keramag, Knauf, Knauf Insulation, Nolte Küchen, Somfy

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. VELUX Technology levert tevens originele VELUX onderdelen aan onze partners werkzaam op het gebied van raamdecoratie voor dakramen.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op .

Trefwoorden: Badkamer, Daglicht, Daglichtsystemen, Duurzaam Bouwen, Duurzaam Verbouwen, Duurzame Energie, Gezond Binnenklimaat, Gezond Wonen, Hellende Daken, Inbraakveiligheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Natuurlijke Ventilatie, Raamdecoratie, Rolluiken, Slaapkamer, Uitbouw, Verbouwen, Warmtewering, Wooncomfort, Woonkamer, Zolders, Zonnecollectoren, Zonne-energie, Zonwering

Contact VELUX Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van VELUX Nederland B.V.

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind van VELUX Nederland B.V. thumbnail
15-04-2014

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind


International VELUX Award 2014 open voor registraties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
02-09-2013

International VELUX Award 2014 open voor registraties

Architectuurstudenten worden gestimuleerd om daglicht te gebruiken als bouwsteen in het ontwerpproces bij de International VELUX Award 2014.


Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-07-2013

Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis

Voorkom ‘s zomers oververhitting in huis met buitenoznweringen en rolluiken op dakramen en lichtkoepels.


Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering van VELUX Nederland B.V. thumbnail
11-07-2013

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels met de nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.


DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 van VELUX Nederland B.V. thumbnail
01-07-2013

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 om de  daglichttoetreding onder het hellende dak te toesten aan het Bouwbesluit 2012,


Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht van VELUX Nederland B.V. thumbnail
20-06-2013

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht blijkt uit onderzoek


De potentie van klimaatrenovaties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

De potentie van klimaatrenovaties

De potentie van klimaatrenovaties voor terugdringen CO2-uitstoot in 2020


Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt met verdusiterende rolgordijnen van VELUX 


Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen  


Voorspel het weer campagne van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Voorspel het weer campagne

Voorspel het weer campagne


Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten van VELUX Nederland B.V. thumbnail
04-06-2013

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Winkelcentrum in Bemmel onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten


Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed van VELUX Nederland B.V. thumbnail
03-06-2013

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed  


Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-05-2013

Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder

Vergunningsvrije dakkapel met VELUX dakramen zorgt voor leefbare zolder  


Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat van VELUX Nederland B.V. thumbnail
14-05-2013

Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat

Nieuw VELUX rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat en verduistering 


Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing van VELUX Nederland B.V. thumbnail
25-04-2013

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing