Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten

Winkelcentrum onderging transformatie met VELUX modulaire lichtstraten van VELUX Nederland B.V.

Door: VELUX Nederland B.V.  04-06-2013
Trefwoorden: Verbouwen, Zonwering, Raamdecoratie

De Meern, 4 juni 2013. De afgelopen jaren heeft de kern van Bemmel een grondige metamorfose ondergaan. Er zijn winkels toegevoegd en de leefbaarheid van het centrum is versterkt door een autovrij marktplein. Eén van de meest in het oog springende veranderingen is de vernieuwde passage in winkelcentrum De Assenburg. Deze voorheen donkere, krappe doorgang van de Markt naar de Dorpsstraat is verlengd, verhoogd en voorzien van de eerste VELUX modulaire lichtstraten in Nederland. Door deze aanpassingen kreeg de passage een lichter en meer open karakter en werd het binnenklimaat verbeterd.  

Het ontwerp voor de revitalisering van het winkelcentrum komt uit de koker van Mulleners & Mulleners Architecten. Het winkelcentrum in Bemmel was in het verleden diverse keren verbouwd en uitgebreid. Hierdoor was de passage een kronkelende, benauwde verbindingsgang geworden tussen verschillende bouwdelen. Net als de klassieke passages in Den Haag en Milaan wilde de architect een mooie, lichte, ruime en luchtige winkelstraat creëren waaraan winkels gelegen zijn, maar dan relatief eenvoudig en goedkoop te realiseren, passend bij Bemmel.  

Daglicht en natuurlijke ventilatie via het dak
Door het maken van een tweetal nieuwe entrees, het heldere doorzicht en zicht op naastgelegen gebouwen door het dak is de oriëntatie in het winkelcentrum erg verbeterd. Boven het bestaande dak van de passages is een stalen frame aangebracht ten behoeve van lichtstraten en een nieuw verhoogd dakniveau. Om de benodigde werkzaamheden spoedig te kunnen uitvoeren is ervoor gekozen om een innovatief modulair systeem voor lichtstraten toe te passen. Dit systeem, dat ontwikkeld is door de VELUX Groep in samenwerking met Foster+Partners, was buiten Nederland al vele malen toegepast maar vond in Bemmel haar Nederlandse primeur. De totale bouwtijd kon sterk worden teruggebracht, omdat de lichtstraten perfect passend en daardoor eenvoudiger te monteren zijn dan op maat gemaakte lichtstraten. Pas toen het nieuwe dak volledig wind- en waterdicht was is in korte tijd het oude dak gesloopt en heeft de verdere afwerking plaatsgevonden. “Bij de modulaire lichtstraten sprak het strakke design ons direct aan. Van binnen is simpelweg niet te zien welke raamvlakken openen en welke niet. Daarnaast zijn wij altijd erg geïnteresseerd in innovaties, zeker als we de eersten zijn die ermee kunnen werken,” vertelt Daniel Didden projectleider van Mulleners & Mulleners Architecten.  

De montage van de lichtstraten was in tweeën gesplitst. Plegt Vos heeft de opstand gebouwd, waarna Schep & Zonen de lichtstraten heeft gemonteerd. Dit duurde ongeveer een week, waarna het geheel nog is afgewerkt. Geert Jan Schep vertelt: “Als daglichtspecialisten produceren en monteren wij al veertig jaar maatwerk lichtstraten. We zijn bovendien al jarenlang leverancier van VELUX dakramen. Toen VELUX Nederland ons op de hoogte bracht van de VELUX modulaire lichtstraten, leek dit ons een uitstekende manier om ons assortiment uit te breiden en tegelijkertijd de concurrentie een stapje voor te blijven. Wij zijn bovendien altijd in voor een nieuwe uitdaging.”      

Aangenaam binnenklimaat
Het ‘Centrumplan Bemmel 2010’ had een verduurzaming van de leefomgeving tot doel. Winkelcentrum ‘De Assenburg’ is als bestaand element in het plan ingepast. Daarom is voor de renovatie gekozen om met beperkte middelen een duurzaam en aangenaam binnenklimaat te creëren door actief gebruik te maken van de natuurlijke elementen. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor de drie VELUX modulaire lichtstraten over de gehele lengte van de passage. De lichtstraten zijn gemaakt van een innovatief composiet framemateriaal en zijn daardoor zeer energie-efficiënt. Door de maximale toetreding van daglicht blijft het gebruik van kunstverlichting tot een minimum beperkt. De binnentredende zonnewarmte en de toepassing van dubbelglas zal vanaf het begin van het najaar tot diep in het voorjaar zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en de behoefte aan verwarming beperken. Bij een toenemende binnentemperatuur in de warmere perioden kan een groot aantal raamelementen in de lichtstraten worden geopend wat zorgt voor natuurlijke ventilatie en de nodigde verkoeling. De exploitanten hebben met het VELUX bedieningssysteem volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. En omdat de motoren van de bediening bovendien geïntegreerd zitten, wordt het dakvlak niet verstoord.  

Over VELUX modulaire lichtstraten
De VELUX modulaire lichtstraten brengen een verandering in de ontwikkeling van lichtstraten. Een volledig geprefabriceerd lichtstraatproduct dat alle voordelen biedt van een modulair systeem, een elegant ontwerp heeft en een uitstekende energieprestatie biedt voor alle soorten gebouwen, zoals kantoren, openbare gebouwen en onderwijsinstellingen. De VELUX modulaire lichtstraten hebben drie voordelen ten opzichte van bestaande lichtstraten. Het compleet modulaire systeem staat voor een perfect passende, eenvoudige montage, constante kwaliteit en lagere kosten van begin tot eind. De lichtstraat levert daarnaast één van de laagste U-waarden in de markt door toepassing van innovatief composiet framemateriaal en geeft de gebruikers de volledige controle over daglichttoetreding en ventilatie. Ten slotte maakt het elegante ontwerp van de VELUX modulaire lichtstraat een aantrekkelijk bouwcomponent in ieder ontwerp. Kijk voor meer informatie op   

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al meer dan 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het VELUX productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met modelwoningen wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat.  

De VELUX Groep heeft productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op .

Trefwoorden: Daglichtsystemen, Duurzaam Verbouwen, Gezond Binnenklimaat, Natuurlijke Ventilatie, Platte Daken, Raamdecoratie, Verbouwen, Warmtewering, Zonwering

Contact VELUX Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van VELUX Nederland B.V.

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind van VELUX Nederland B.V. thumbnail
15-04-2014

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind

Maak kans op een Disney droomkamer voor je kind


International VELUX Award 2014 open voor registraties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
02-09-2013

International VELUX Award 2014 open voor registraties

Architectuurstudenten worden gestimuleerd om daglicht te gebruiken als bouwsteen in het ontwerpproces bij de International VELUX Award 2014.


Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-07-2013

Hoe voorkom je ‘s zomers oververhitting in huis

Voorkom ‘s zomers oververhitting in huis met buitenoznweringen en rolluiken op dakramen en lichtkoepels.


Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering van VELUX Nederland B.V. thumbnail
11-07-2013

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels met de nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.


DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 van VELUX Nederland B.V. thumbnail
01-07-2013

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057

DGMR en VELUX Nederland ontwikkelen Daglichtcalculator volgens NEN 2057 om de  daglichttoetreding onder het hellende dak te toesten aan het Bouwbesluit 2012,


Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht van VELUX Nederland B.V. thumbnail
20-06-2013

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht blijkt uit onderzoek


De potentie van klimaatrenovaties van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

De potentie van klimaatrenovaties

De potentie van klimaatrenovaties voor terugdringen CO2-uitstoot in 2020


Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt van VELUX Nederland B.V. thumbnail
18-06-2013

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt

Verwelkom de zon in huis, maar alleen wanneer u dat wilt met verdusiterende rolgordijnen van VELUX 


Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen  


Voorspel het weer campagne van VELUX Nederland B.V. thumbnail
12-06-2013

Voorspel het weer campagne

Voorspel het weer campagne


Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed van VELUX Nederland B.V. thumbnail
03-06-2013

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed

Elektrische Energie Comfort gordijnen: Beheers het zonlicht vanuit uw bed  


Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder van VELUX Nederland B.V. thumbnail
16-05-2013

Vergunningsvrije dakkapel zorgt voor leefbare zolder

Vergunningsvrije dakkapel met VELUX dakramen zorgt voor leefbare zolder  


Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat van VELUX Nederland B.V. thumbnail
14-05-2013

Nieuw rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat

Nieuw VELUX rolluik zorgt ’s zomers voor beter binnenklimaat en verduistering 


Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing van VELUX Nederland B.V. thumbnail
25-04-2013

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing