HOE KRIJG JE NA DE VAKANTIE ZO SNEL MOGELIJK JE INBOX WEER LEEG?

Door: Meereffect  01-09-2008
Trefwoorden: E-mail, Outlook, Inbox

HOE KRIJG JE NA DE VAKANTIE ZO SNEL MOGELIJK JE INBOX WEER LEEG?

Amerongen, 29 augustus 2008.

Nu ook in Midden-Nederland de scholen weer beginnen, keert werkend Nederland terug naar het kantoor of de fabriek. Veel mensen treffen daarbij een goedgevulde inbox aan met soms honderden e-mails.

Hoe je al die mails handig en snel verwerkt is een kunst apart. Taco Oosterkamp, Lifehacker en auteur van het boek 'Elke dag je hoofd en inbox leeg', geeft vijf praktische tips om het postvak snel weer leeg te krijgen.

(1) Hoe verleidelijk het ook klinkt, op Ctrl+A en Delete drukken is niet heel handig als je klanten of relaties zitten te wachten op een antwoord op hun e-mail. Het is natuurlijk wèl de bedoeling dat je volgend jaar weer betaald op vakantie kunt.

(2) Denk voor de vakantie vast na over het verwerken van e-mail na de vakantie. Door in je afwezigheidsbericht niet de datum te noemen dat je terug bent, maar de iets latere datum dat je hoopt 'bij' te zijn met je mail, geef je jezelf een paar dagen speling om je inbox leeg te werken.

(3) Leer de sorteerfunctie van je mailprogramma kennen. Door eerst alle mail op onderwerp te sorteren kun je spam en achterhaalde berichten ('er staat een auto met z'n lichten aan...) snel verwijderen.

(4) Sorteer daarna je mail op de afzender en de verzenddatum. Door dan alles van oud naar nieuw even snel door te lezen ben je weer bijgepraat en kun je daarna kiezen op welke mails je nog wilt reageren.

(5) Een eenmalige opschoonactie van je mailbox heeft minder zin dan een dagelijkse. Het echte vakantiegevoel houd je vast door elke dag weer overzicht te hebben over alles wat speelt; alleen dan kun je ook echt goed prioriteiten stellen.

Trefwoorden: E-mail, Inbox, Lifehacking, Outlook, Slimmerwerken