Vlaamse tandartsen bestuderen hoogtechnologische technieken

Vlaamse tandartsen bestuderen hoogtechnologische technieken van Tandartspraktijk Elst

Door: Tandartspraktijk Elst  02-04-2009
Trefwoorden: Marketing, Praktijk, Gezondheid

Cariës is de infectieziekte waarbij de tanden door bacteriën aangetast worden. 98 % van de Belgische bevolking lijdt hieraan. Hoe sneller gedetecteerd en behandeld, hoe beter voor de patiënt. Hoe minder tandweefsel weggenomen dient te worden hoe beter : hiervoor zorgen nieuwe technieken die tandsparend werken. Hiervoor worden ultrasonen, zandstralers en lasers gebruikt. De klassieke boor wordt meer en meer naar de achtergrond verwezen. Beginnende cariësletsels kunnen gestopt worden door fluoridering (wanneer er slechts een kleine ontkalking is ) en door een nieuwe techniek (wanneer reeds een klein gaatje aanwezig is) waarbij een speciaal hars op de tanden wordt aangebracht die het cariësproces stopt. Deze techniek is zowel toepasbaar op melktanden als op definitieve tanden. Enige voorwaarde is natuurlijk dat de beginnende gaatjes vroeg genoeg ontdekt worden: tijdig op controlebezoek bij de tandarts gaan is dus meer dan ooit de boodschap, maar dat wist u natuurlijk al.

Bij groter weefsel- of tandverlies kunnen volkeramische kronen geplaatst worden op natuurlijke tanden of op implantaten welke op een comfortabele en weinig ingrijpende manier ingebracht worden. Kleeftechnieken en keramiek zijn de bondgenoten van de tandarts in de 21e eeuw. De tandarts wordt een hoogtechnologisch geschoolde mondarts die met CAD-CAM technieken en computergestuurde robotten werkstukken en planningen maakt die de patiënt esthetisch en functioneel rehabiliteren. Digitale en driedimensionale radiologie en microscopie zijn hierbij een grote hulp. Tevens doen genetica en microchirurgie hun intrede in het beroep.

Tenslotte wordt ook stilgestaan bij het beheer van het ‘tandheelkundig bedrijf', dat in de toekomst een steeds groter aantal patiënten moet saneren en vooral preventief behandelen.

Kortom een klus die zij met de modernste technieken en materialen te lijf gaan.

Trefwoorden: Gebit, Gezond, Gezondheid, Marketing, Praktijk, Tandarts, Tanden