Landustrie: Innovatief ontwikkelen met CoCreate 3D CAD

Door: Cad Services Nederland  09-06-2008
Trefwoorden: 3d Cad, 3d Modeling, Cocreate

 “Robuust en betrouwbaar zijn eigenlijk de belangrijkste eisen die afnemers aan onze producten stellen,” benadrukt Faber. “Dat betekent dat je dus ook robuust moet construeren, dit in het ontwerpstadium goed moet kunnen beoordelen en daarna in de praktijk zult moeten waarmaken. Ontwikkeling en productie zijn bij ons onder één dak verenigd. Die interactie heb je nodig om eventuele onvolkomenheden in het ontwerp en/of de productiefase snel te kunnen ontdekken en vervolgens bij te sturen. Flexibiliteit, snelheid en intelligentie zijn derhalve belangrijke eisen die wij aan een CAD-systeem stellen. De markt waarin wij opereren is nu eenmaal zeer veeleisend en ook staat de concurrentie uiteraard niet stil. Blijven nadenken, blijven ontwikkelen, blijven verbeteren, staan dus hoog op de agenda van onze ontwerp- en R&D afdelingen.”

 
After sales service

 “Met de ontwikkeling van een kwalitatief optimaal product alleen ben je er in dit marktsegment niet,” benadrukt Faber. “Ook een perfecte after sales service is cruciaal. Bij het ontwerpen wordt dus ook expliciet rekening gehouden met een goede bereikbaarheid van cruciale componenten zodat deze makkelijk in het veld geserviced kunnen worden. Daarnaast maken we meer en meer gebruik van geavanceerde telemonitoringtechnieken waarmee we de levensduur van kritische componenten bewaken. Het maakt hierbij niet uit waar ter wereld een systeem staat. De monitoringgegevens van bijvoorbeeld belangrijke lagers kunnen we via internet, GSM, vaste telefoonverbindingen en signaaltransport via voedingkabels verzamelen en analyseren. Ook focussen we onze ontwikkelingsinspanningen op verdere productverbeteringen. Zo hebben we een nieuw Eco-lager ontwikkeld dat is voorzien van levensduursmering en niet meer nagesmeerd hoeft te worden. Dit is niet alleen economischer, maar ook beter voor het milieu. Daarnaast is energiegebruik de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden. Met vervanging van de bekende ster-driehoek schakeling bij pompen en vijzels door moderne frequentieregelingen, kan het energiegebruik aantrekkelijk worden verlaagd omdat de capaciteit hiermee precies op de vraag afgestemd kan worden. Daarnaast is duurzaamheid een actueel thema. Door hier specifiek op te ontwerpen kun je de Total Lifecycle maximaliseren. Sommige van onze systemen draaien volcontinu en onlangs kregen we nog een 30 jaar oude vijzel ter revisie aangeleverd. Duurzaam zijn onze producten dus al, maar desondanks proberen we die zomogelijk toch nog te verbeteren.”

 
20 jaar ME 10!

 “We werken nu (2008) precies 20 jaar met ME 10 van CoCreate,” vertelt Klaas Faber over de CAD-historie van Landustrie. “Dit 2D pakket gebruiken we nog steeds naar volle tevredenheid voor het produceren van tekeningen voor de productieafdeling. In de ME 10 database zitten inmiddels vele tienduizenden samenstellingen en componenten, waarvan vele voor eenmalige projecten. Die gaan we dus niet overzetten naar 3D Modeling. Zo’n tien jaar terug waren we toe aan nieuwe hardware en vroegen we ons gelijk af of ME 10 nog wel het voor ons beste CAD-pakket was. We hebben toen een team samengesteld en 64 leveranciers van ontwerppakketten aangeschreven. Als we op een nieuw pakket zouden overstappen was de absolute voorwaarde dat de omvangrijke ME 10 database 1:1 overgezet moest kunnen worden. Op basis hiervan vielen al veel aanbieders af en hielden we er 10 over. Van vijf hiervan hebben we demo’s uitgeprobeerd met als resultaat dat ME 10 toch nog steeds het voor ons beste programma bleek. Oók als we het inlezen van de bestaande ME 10 bibliotheek buiten beschouwing lieten! We hebben in 1997 op nieuwe hardware de nieuwste versie van ME 10 geïnstalleerd en twee jaar later de eerste licentie van het 3D pakket CoCreate Modeling aangeschaft. Sinds 2005 gebruiken we dit ook voor R&D en ontwikkelen we alle nieuwe producten direct in dit driedimensionale pakket. Inmiddels hebben we 14 gebruikerslicenties voor CoCreate Modeling. Handig is dat CoCreate pakketten in de loop der jaren alle zijn gebaseerd op het Microsoft Windows platform en ook perfect samenwerken met de Microsoft SQL Server voor databeheer. Hiervoor kwam CAD Services overigens met een zeer interessant aanbod door de upgrade naar 3D te verzorgen in combinatie met het PDM-tool Model Manager dat gebruikmaakt van de SQL server. Hierdoor is nu alles onder een gebruikersvriendelijke Windows omgeving gebracht, wat de transparantie van het systeem vergroot en het gemakkelijker maakt om door verschillende ontwerpers te worden gebruikt. Naast Model Manager passen we overigens ook nog een FEM-pakket (Eindige Elementen Methode) toe voor het op sterkte doorrekenen van ontwerpen.”

 
Sneller werken

 “We hebben uiteraard heel kritisch gekeken naar wat ons de investering in nieuwe CAD-technologie zou kunnen opleveren,” zegt Klaas Faber over de overstap naar CoCreate Modeling. “We praten immers over een team van gebruikers die fulltime met deze systemen ontwikkelen en ontwerpen. Door sneller te kunnen ontwerpen, maar ook door minder tijd kwijt te zijn aan beheer moet die investering worden terugverdiend. Daar zijn we overigens beslist van overtuigd dat dit gaat lukken. In ME 10 werkten we bijvoorbeeld veel met Macro’s, maar dit vergt met name binnen onze pompensectie erg veel onderhoud. Waar we nu mee bezig zijn is onder meer het in Model Manager opbouwen en beheren van modellen, waarmee we sneller kunnen werken dan met Macro’s. Ook hoef je die modellen niet meer te onderhouden omdat Model Manager het bijhouden van wijzigingen automatisch regelt. In Macro’s moet iedere wijziging met de hand worden ingevoerd. Vergeet iemand dit en een ander ontdekt dat niet, dan heb je een probleem. De bestanden in Model Manager zijn altijd up-to-date. Deze PDM-tool levert dus zowel tijdwinst, maar ook kwaliteitswinst op en elimineert risico’s die je in een later stadium veel geld kunnen kosten. Ook heeft Model Manager een verbeterde BOM-editor, waarmee het genereren van stuklijsten (Bill Of Material) wordt geregeld. Vroeger deden we dat in ME 10 handmatig vanuit het ERP systeem. Met de BOM-editor gaat dat vele malen sneller met een minimale kans op fouten.”

 
Marketing tool

 “Wat je binnen onze sector ook duidelijk ziet is dat wanneer de presentaties fraaier worden het in feite eenvoudiger wordt om opdrachten binnen te slepen,” zegt Faber over de ondersteunende invloed op het marketingtraject. “Met CoCreate Modeling kunnen we zeer fraaie driedimensionale presentaties van onze producten maken die een fantastisch verkoopwapen blijken te zijn voor onze commerciële afdeling. Maar ook technisch gezien leveren de fraaie plaatjes voordelen op. In de voorfase van een project is het makkelijker en duidelijker om details te bespreken aan de hand van 3D-afbeeldingen. Het beslissingstraject verloopt hierdoor sneller en als ik af ga op de reacties die we uit de markt krijgen, dan lopen we hiermee binnen deze sector voorop.”

 
Windows

Vroeger draaide ME 10 onder UNIX, maar sinds een aantal jaren werkt Landustrie met de Windows-versie. Hoe bevalt dat? “We moesten eerlijk gezegd wel even wennen aan de drop down menu’s van Windows,” zegt Faber hierover. “Maar je moet natuurlijk altijd aan iets nieuws wennen. Voordeel van de huidige situatie is dat alles nu onder één systeem draait en dat de schermopbouw herkenbaar zodat je moeiteloos kunt switchen tussen verschillende applicaties. Knippen en plakken gaat nu ook heel makkelijk en daar maken we gretig gebruik van, wat eveneens sneller werkt. Ook is de programmatuur flexibeler inzetbaar dan vroeger omdat je ME 10, CoCreate Modeling en Model Manager op iedere Windows PC kunt draaien. Het werkt goed en voor ons is dit op alle fronten zonder meer de beste oplossing.”

Trefwoorden: 3d Cad, 3d Modeling, Cad Services, Cocreate, Cocreate Modeling, Landustrie, Me10, Model Manager, Ptc Cocreate