Zorgverleners gaan vetzucht te lijf

Door: Elsevier Gezondheidszorg  03-12-2008
Trefwoorden: Overgewicht, Obesitas, Nascholing

  • hoe gevaarlijk is obesitas?
  • hoe maak je het onderwerp bespreekbaar bij de patiënt?
  • wat helpt echt tegen overgewicht?
  • wanneer is chirurgie een optie?
  • hoe voorkom je terugval?
  • stellen artsen zich wel professioneel op ten opzichte van dikke patiënten?
Het debat is interessant voor iedere professional die patiënten met overgewicht en obesitas ziet; zowel medisch specialisten als diëtisten, van psycholoog tot fysiotherapeut. Ook geïnteresseerde patiënten zijn uitgenodigd te kijken.

Nieuwe richtlijn obesitas
Aanleiding tot het debat is de nieuwe richtlijn 'Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassen en kinderen', waarin de wetenschappelijke kennis over vetzucht is gebundeld. In de richtlijn, een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten, het Kwaliteitsinstituut CBO en de Nederlandse Hartstichting, hebben artsen, diëtisten, fysiotherapeuten en andere zorgverleners afgesproken wat de beste zorg is voor patiënten met (ernstig) overgewicht.

Multimediaal nascholingsprogramma
Het debat maakt onderdeel uit van een multimediaal nascholingsprogramma dat Medisch Contact samen met Elsevier Gezondheidszorg ontwikkelt om de kloof tussen de theorie van een richtlijn en de praktijk van de zorg voor patiënten  met obesitas  te dichten. De nascholing is gemaakt in samenwerking met verschillende deskundigen op het gebied van obesitas en in overleg met het Partnerschap Overgewicht Nederland. Het programma bestaat uit het live-debat op www.medischcontact.tv ook uit een e-learning op basis van gefilmde casuïstiek. Daarnaast zijn er online dossiers met onder meer een overgewichtscalculator en een PDA-versie van de richtlijn en verschijnen er artikelen over obesitas in Medisch Contact, Nursing en Health Direct. Voor de nascholing is accreditatie aangevraagd voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen, diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen. Voor verpleegkundigen is accreditatie verleend. Het nascholinsprogramma is mogelijk gemaakt met financiële steun van zorgverzekeraar Menzis, Roche Nederland BV, Lekker Lang Leven en ZonMw.

Trefwoorden: Accreditatie, Discussie, Live Interactief Debat, Nascholing, Obesitas, Overgewicht, Vetzucht,

Contact Elsevier Gezondheidszorg

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share