75% van de Nederlanders overweegt total bodyscan

75% van de Nederlanders overweegt total bodyscan van Gezondheidsportaal Dokterdokter.nl

Door: Gezondheidsportaal Dokterdokter.nl  29-01-2009
Trefwoorden: Onderzoek, Huisarts, Medisch

Onderzoek
Deze opvallende resultaten komen uit een poll van dokterdokter.nl die de afgelopen drie weken op de website te zien was. In de poll werd aan bezoekers gevraagd of ze wel eens hebben overwogen om een vrijwillige bodyscan te laten doen. Van de 1119 deelnemers aan de poll, antwoordden 63,4% dat ze het hebben overwogen maar te duur vinden. 11,2% heeft het overwogen maar durft het (nog) niet. Van alle deelnemers heeft 4% al een total bodyscan ondergaan.

Total bodyscan
Ongeveer vijf jaar geleden is de vrijwillige total bodyscan in Nederland geïntroduceerd. Tijdens deze medische check-up wordt onder andere gekeken naar de conditie van het bloedvatenstelsel en de hersenen. Ook wordt er gelet op eventuele tumoren, ontstekingen en cysten. Vooral mensen tussen de 45 en 60 jaar laten een totale scan maken. Er zijn in Nederland een aantal organisaties die een totale bodyscan aanbieden. De uitgebreide onderzoeken vinden altijd in het buitenland plaats, omdat de Nederlandse wetgeving zo’n preventief medisch onderzoek niet toestaat.

Kritiek
Er is ook kritiek op de total bodyscan. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) liet aan dokterdokter.nl weten dat het voornaamste bezwaar is dat de uitslag van een dergelijk onderzoek zowel onnodige ongerustheid als onterechte teleurstelling oplevert. Ook vindt het NHG dat de total bodyscan veel geld kost. “De uitslag biedt bij mensen zonder klachten nooit de zekerheid dat je gezond bent”. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport buigt zich op dit moment over de vraag of een bodyscan in Nederland toegestaan mag worden.

Dokterdokter.nl
Dokterdokter.nl is een initiatief van deskundigen op het gebied van medische zorg en informatietechnologie. Uitgeverij Reed Business en dokterdokter.nl tekenden ruim een jaar geleden een overeenkomst om samen een nieuw consumentenplatform rond gezondheid op te zetten. Sindsdien heeft de website zich ontwikkeld tot een van de grootste gezondheidsportalen van Nederland.

Kijk voor meer informatie op dokterdokter.nl.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jacqueline Haaxman, Marketing Coördinator bij dokterdokter.nl, T: +31 (0)346 57 77 96,
E: jacqueline.haaxman @reedbusiness.nl.

Dokterdokter.nl is onderdeel van Reed Business. Mediabedrijf Reed Business is onderdeel van een van ’s werelds grootste mediaconcerns Reed Elsevier. Reed Business geeft merken uit als Elsevier, Zorgvisie, Nursing, Boerderij, Zibb en Health Direct en neemt daarmee marktleidende posities in, in vrijwel alle business-to-business sectoren. Kijk voor meer informatie op www.reedbusiness.nl.

Trefwoorden: Checkup, Dokter, Huisarts, Medisch, Nhg, Onderzoek

Contact Gezondheidsportaal Dokterdokter.nl

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share