Holland Engineering Consultants en M2i gaan samenwerken in kennisoverdrachtprojecten

Holland Engineering Consultants en M2i gaan samenwerken in kennisoverdrachtprojecten van Holland Engineering Consultants

Door: Holland Engineering Consultants  27-11-2008

Innovatie met CAE nu ook bereikbaar voor het MKB

Nieuwegein, 19 november 2008 - Holland Engineering Consultants en het Materials Innovation Institute – afgekort M2I – hebben de krachten gebundeld om het MKB beter bekend te laten worden met Computer Aided Engineering. M2I heeft een kennisoverdracht-project gestart, waarbij MKB bedrijven, gesubsidieerd, worden geholpen bij de introductie van verschillende soorten softwarepakketten waarmee innovatieve producten geëvalueerd kunnen worden.
Hoe is het idee ontstaan en hoe werkt kennisoverdracht?
De overheid heeft zich ten doel gesteld om innovatie binnen het bedrijfsleven op zo’n breed mogelijk vlak te stimuleren en te ondersteunen.
Tijdens een workshop die eind 2006 was georganiseerd door de Metaalunie, M2i en het MKB werd al snel het succes van ontwerpoptimalisatie binnen het MKB duidelijk. Immers door gebruik te maken van simulatie-software is het niet meer nodig om kostbare investeringen te doen voor het bouwen van prototypen van het betreffende product. Er zijn echter een aantal stappen nodig om de drempelvrees bij het MKB te overwinnen en de mogelijkheden die simulatie biedt voor de directe toepassing in het bedrijf te concretiseren.

Een voorbeeld project van een innovatieve techniek is Discrete Element Modeling. Het M2i gebruikte zelf al DEM software: hiermee is het mogelijk om een stroom bewegende deeltjes door het bulkgoed transport systeem te simuleren. Het effect van onderdelen zoals o.a. trilgoten is direct te zien en zonodig aan te passen. De TU-Delft – faculteit 3mE - zal in dit project participeren door een bijdrage te leveren in het bepalen van o.a. de bulk materiaaleigenschappen.
Voor de kennisoverdracht van het onderzoek naar het MKB is het noodzakelijk dat een cluster van geïnteresseerde bedrijven gevormd wordt die gezamenlijk participeren in een kennisoverdracht project. Er hebben zich inmiddels 9 bedrijven aangemeld met projecten van uiteenlopende aard.

De kick-off bijeenkomst voor het Discrete Element Modeling project was de Hands-On Workshop van Holland Engineering Consultants (HEC) die op 5 november jl. werd gehouden. Daarbij werd de kracht van de numerieke simulaties gedemonstreerd en konden concrete toepassingsmogelijkheden voor de deelnemende bedrijven met de vertegenwoordigers van M2i en HEC doorgesproken worden. DEM Solutions Ltd. gevestigd in Edinburgh is de leverancier van de software voor Discrete Element Modeling.

Computer Aided Engineering. Bij alleen al het horen van dit woord deinzen de meeste MKB bedrijven terug, laat staan dat men CAE toepast binnen de eigen organisatie. Onterecht heeft het beeld postgevat dat CAE slechts voor de grote bedrijven en alleen voor specialisten een efficiënte manier van werken is. Niets is minder waar.

“Momenteel zijn er veel software aanbieders actief die specialist zijn in een bepaald segment, maar de helicopter view in het vakgebied missen”, aldus Ed Hulst, directeur van Holland Engineering Consultants. “Dankzij onze 26 jaar lange ervaring in zowel het aanbieden van softwareproducten als het uitvoeren van engineering en consultancy projecten, hebben we van beide kanten het goede behouden en kunnen we ons inmiddels als system integrator presenteren.
Daar komt bij dat we de opleidingen voor het kunnen omgaan met de software ook zelf verzorgen. Het MKB kan op zijn beurt hiervan profiteren zodat zij een enorme inhaalslag op dit gebied kunnen maken, met als resultaat het verstevigen van hun concurrentiepositie. Niet voor niets is ons mission statement “bedrijven helpen om een beter product te maken in kortere tijd tegen lagere kosten door gebruik te maken van simulatie software”.

Het M2I (Materials Innovation Institute) is dit niet ontgaan en heeft HEC benaderd voor het bundelen van krachten om het MKB bekender te laten worden met CAE. En met resultaat.

DEM Solutions
DEM Solutions te Edinburgh is wereldleider op het gebied van Discrete Element Software. De toepassingsmogelijkheden van EDEM zijn velerlei. Zo wordt de EDEM software o.a. gebruikt in de pharmaceutische, chemische, agrarische en grondstoffenverwerkingsindustrie maar eveneens in olie- en gasproductie. EDEM kan in combinatie met bestaande CAE tools gebruikt worden.

Voor nadere informatie over dit project kunt u contact opnemen met:
Ir. R. Schouten (rschouten@hecbv.nl) van Holland Engineering Consultants bv (www.hecbv.nl); of met Ir. A. Konter (konter@m2i.nl) van M2i.


Contact Holland Engineering Consultants

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share