window.NREUM||(NREUM={});NREUM.info = {"beacon":"bam.nr-data.net","errorBeacon":"bam.nr-data.net","licenseKey":"f0d35ca3ee","applicationID":"333426","transactionName":"YwFUZUoFCkBVBhZZXFpLd2JoSwJGWAkSQlZHF0RUVAEFQFFLA0NDTA==","queueTime":0,"applicationTime":24,"ttGuid":"118AD6F611691FE2","agent":""} <meta name="ProgId" content="Word.Document" /> <meta name="Generator" ..." />

KleurRijker zet nieuwste spraaktechnologie in voor inburgeraars

KleurRijker zet nieuwste spraaktechnologie in voor inburgeraars van Kleurrijker

Door: Kleurrijker  18-09-2008
Trefwoorden: Inburgering, Nt2, Inburgeren

KleurRijker uit Soest is marktleider met haar inburgeringsmethode, die momenteel door 31 ROC's, taalinstituten en re-integratiebedrijven wordt ingezet om inburgeraars het inburgeringsexamen te laten halen. Continu wordt gewerkt aan nieuwe en slimmere manieren om in te burgeren, met zowel traditionele lesmaterialen als een elektronische leeromgeving. Daarbij worden door de ontwikkelaars steeds nieuwe technologische ontwikkelingen op hun mogelijkheden getoetst.

Zo is het afgelopen jaar veel onderzoek verricht naar de inzet van spraaktechnologie. In enkele jaren is deze technologie uitgegroeid tot een goed werkend hulpmiddel, waarmee bijvoorbeeld teksten op internet voorgelezen kunnen worden. En dat biedt ook grote mogelijkheden bij de inburgering. Sinds de invoering van de Wet Inburgering moeten inburgeraars namelijk vrij complexe teksten over bijvoorbeeld staatsvorming en geschiedenis tot zich nemen. Het kunnen beluisteren van teksten is hierbij een uitstekende ondersteuning.

Daarnaast kan spraaktechnologie ook helpen bij het leren van de taal. Door steevast de combinatie van spraak en schrift aan te bieden kan de inburgeraar op een toegankelijke wijze een correct klankbeeld aanleren. Tevens is spraaktechnologie een goed instrument bij het onder de knie krijgen van de Nederlandse klinkers en tweeklanken.

Om deze kansen te benutten zijn KleurRijker en VoiceCorp een samenwerking aangegaan. Spraaktechnologie zoals die op de markt beschikbaar was, kon namelijk niet zomaar toegepast worden. VoiceCorp levert het product ReadSpeaker, dat exclusief voor KleurRijker werd aangepast door de inburgeraar een langzame en duidelijke uitspraak te bieden.

Gebruikers van KleurRijker beschikken vanaf vrijdag 19 september over de ReadSpeaker-technologie.

Trefwoorden: Inburgeren, Inburgering, Kleurrijker, Nt2, Readspeaker, Spraaktechnologie, Voicecorp,