window.NREUM||(NREUM={});NREUM.info = {"beacon":"bam.nr-data.net","errorBeacon":"bam.nr-data.net","licenseKey":"f0d35ca3ee","applicationID":"333426","transactionName":"YwFUZUoFCkBVBhZZXFpLd2JoSwJGWAkSQlZHF0RUVAEFQFFLA0NDTA==","queueTime":0,"applicationTime":41,"ttGuid":"BC21CBCF021EC693","agent":""} <meta content="Word.Document" name="ProgId" /> <meta content="Microsoft Word 12" name="Generator" /> <meta content="Microsoft ..." />

Minister Plasterk en IA in de strijd

Minister Plasterk en IA in de strijd van Agm Esn 2009

Door: Agm Esn 2009  25-03-2009
Trefwoorden: Evenement, Netwerk, Studenten

Als Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, kiezen ze vaak voor Engeland, België of Duitsland. Net als hun minister, die zelf ooit een tijd in Engeland studeerde. Zaterdag deelt hij zijn persoonlijke ervaringen met het publiek. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) vindt het belangrijk dat jongeren en studenten buitenlandervaring opdoen. Om dit te stimuleren mogen studenten sinds september 2007 hun studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Ook de Bachelor-Masterstructuur (BaMa) maakt het voor studenten gemakkelijker om de grens over te gaan.

 

Vierhonderd studenten uit meer dan tweehonderdvijftig steden in Europa doen mee aan ‘International Ambition’. Ze komen Nederlandse studenten persoonlijk vertellen hoe het is om in Milaan, Barcelona of Parijs te studeren. Dat is nodig, want Nederlandse studenten trekken er minder op uit dan studenten uit andere Europese landen. Dat blijkt uit de internationaliseringsmonitor 2008. De monitor wordt jaarlijks in opdracht van het ministerie van OC&W opgesteld. Omgekeerd neemt het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten toe. Een groot deel van hen komt uit Duitsland: veertig procent van de ruim veertigduizend buitenlandse studenten in Nederland.

 

De organisatoren van ‘International Ambition’ hopen zaterdag met workshops en presentaties Nederlandse studenten de grens over te trekken. “Studeren, stagelopen of werken in het buitenland vormt een belangrijke boost voor de carrière. Bovendien leert een student andere mensen kennen, krijgt eindelijk die mooie taal onder de knie en dompelt zich onder in een andere cultuur.” Dat zegt Don Ritzen van het Erasmus Student Network, een van de vijf organisaties achter het evenement.

 

Bezoekers kunnen zaterdag salsales nemen, dansen op een Wii-J of meedoen aan de Fair Striptease. “Een ontspannen en persoonlijke sfeer is de beste manier om je internationale ambities te verkennen”, zegt Ritzen. Volgens hem werkt het niet om van een informatiebeurs terug te komen met alleen een stapel folders. “Daarom richten we ons op persoonlijke informatie. Wie een student spreekt die zelf in Stockholm heeft gestudeerd, weet veel meer over de stad en de studie dan uit een foldertje te halen valt. Hetzelfde geldt voor een ex-stagiaire van de Verenigde Naties of iemand die werkt bij een internationaal bedrijf.”

 

‘International Ambition’ wordt georganiseerd door de vijf internationale

studentenorganisaties in Utrecht: ESN, AEGEE, AISEC, SIFE en SIB. Voor meer informatie: www.internationalambition.nl.

 

*** Einde bericht ***

 

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annabel Thomas via 06 220 628 59, annabel@agmutrecht.eu of Anthe de Weerd: 06 153 375 95.

Trefwoorden: Ambitie, Ambitieus, Bachelor, Esn, Europees, Evenement, Internationalisering, Minister, Netwerk, Plasterk, Studenten, Studiefinanciering, Universiteit,