Campagne Hart voor de sport van start

Campagne Hart voor de sport van start van Arbo Unie

Door: Arbo Unie  21-11-2007
Trefwoorden: Unie

Arbo Unie en KNVB trekken samen op om gevolgen hartstilstand te beperken
Utrecht, 15 november 2007
Arbo Unie, de grootste onafhankelijke arbo-dienstverlener van Nederland, werkt samen met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond om de gevolgen van een hartstilstand op het voetbalveld te bestrijden. Met de campagne ‘hart voor de sport’ proberen Arbo Unie en de KNVB zoveel mogelijk amateur voetbalverenigingen en andere sportverenigingen te stimuleren een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen, simpelweg omdat dit apparaat levens kan redden. Medizon is leverancier van de AED’s die Arbo Unie aanbiedt aan de KNVB. De KNVB geeft zelf het goede voorbeeld en gebruikt de door Arbo Unie en Medizon geschonken AED’s voor al zijn vertegenwoordigende elftallen. Zo is zaterdag aanstaande bij de EK-kwalificatie-wedstrijd Nederland-Luxemburg dan ook een AED aanwezig. Inmiddels zijn de medische en bedrijfshulpverleners van de KNVB onder leiding van Arbo Unie getraind in het gebruik van het apparaat.

Waarom de campagne ‘hart voor de sport’
In Nederland zijn er jaarlijks 25 hartdoden te betreuren op het voetbalveld. Nog eens 25 voetballers krijgen eveneens een hartstilstand, die zij weliswaar overleven, maar vaak met blijvende, ernstige letselschade. Reden genoeg voor Arbo Unie en de KNVB om te streven naar een maximale verspreiding van de AED onder de aangesloten sportverenigingen. Bij een hartstilstand is het van groot belang dat het hartritme zo snel mogelijk wordt teruggehaald. Onderzoek heeft uitgewezen dat als er binnen 5 minuten gedefibrilleerd wordt de slagingskans circa 70% is. Elke minuut dat het langer duurt voordat de defibrillator wordt gebruikt, daalt de overlevingskans met 10%. De AED is een speciaal voor leken ontwikkelde ‘elektronische hulpverlener’. Hiermee kan direct hulp worden geboden bij een hartstilstand.

Reanimatie
Naast de inbreng van de AED is ook reanimatie nodig. ‘Het valt mij op dat ook medisch opgeleide mensen verbaasd zijn over de effectiviteit van de AED’, vertelt Johan van Tiggelhoven van Arbo Unie. ‘Tegelijkertijd blijkt het in de trainingen nuttig kennis over reanimatie te actualiseren’. Gert-Jan Goudswaard, teamarts van de KNVB vult aan ’Voor de KNVB staan plezier en gezondheid bij het sporten centraal. De aanwezigheid van een AED en kennis over het gebruik ervan zijn een extra zekerheid voor voetballers. Denk niet dat het bij gezonde sportmensen niet kan gebeuren’. Overigens zijn ook de Koninklijke Nederlandse Roeibond en Koninklijke Nederlandse Baseball & Softballbond partner in de campagne ‘hart voor de sport’.

Official health partner
Arbo Unie is ‘official health partner’ van de KNVB. Dit houdt in dat Arbo Unie op exclusieve basis arbodiensten verleent ten behoeve van de KNVB en zijn werknemers, inclusief de scheidsrechters in het betaald voetbal.

Voor meer informatie
Alet Hooikammer, manager Marketing & Communicatie Arbo Unie BV, Daltonlaan 500 in Utrecht, T (030) 7107000 of M (06) 52501008.

Trefwoorden: Unie