De nieuwe APK Keuring per 1 mei 2009 (fase 1)

De nieuwe APK Keuring per 1 mei 2009 (fase 1) van Auto-onderhoud.com

Door: Auto-onderhoud.com  28-04-2009
Trefwoorden: Autobedrijf, Garage, Apk

Deze week, op 1 mei 2009, worden de eerste veranderingen doorgevoerd aan de APK Keuring. De verwachting is dat de APK keuring hetzelfde zal blijven kosten omdat het extra werk en de controles die komen te vervallen elkaar redelijk opheffen in tijdsdruk.

Het papierwerk wordt vereenvoudigd. Volgens de Bovag hoeft het kentekenbewijs niet persé meer aanwezig te zijn en mogen de garagebedrijven het keuringsrapport nu ook uitprinten in plaats van gebruik te maken van het standaard APK formulier.

Een belangrijk nieuw controlepunt is de bandenspanning. In eerdere campagnes dit jaar werd de consument al gewezen op het belang hiervan. Een juiste bandenspanning zorgt voor minder belasting voor het milieu en meer veiligheid. Daarnaast bekijkt men vanaf 1 mei ook de juiste draairichting van gemonteerde banden. Voorheen was dat nog niet zo relevant, maar aangezien steeds meer automobilisten met het wisselen van de seizoenen ook hun banden wisselen en hier nogal eens fouten bij maken is dit punt opgenomen in de nieuwe APK Keuring.

Andere nieuwe controlepunten zijn de stuurbekrachtiging, de dikte van de remschijven. Een volledig overzicht van wijzigingen in controlepunten per 1 mei tref je hier aan.

De roetmeting bij diesels en de 4-gastest bij benzinemotoren blijven in elk geval tot de volgende APK update in 2010 bestaan. De bedoeling is dat op termijn de juiste werking van de motor uitgelezen gaat worden via de boordcomputer van de auto. De zogenaamde EOBD – de elektronische on board diagnose – slaat alle informatie op. Via dit systeem kan dan de werking van allerlei elektronica worden bekeken door het simpelweg inpluggen van een datastekker.

De frequentie van de keuringen verandert niet. Deze is onlangs nog aangepast naar een 4-2-2-1. De frequentie is afhankelijk van diverse factoren. In het onderstaande overzicht (bron RDW) tref je de huidige frequentietabel aan voor APK Keuring.Trefwoorden: Aanpassing, Apk, Apk Keuring, Autobedrijf, Frequentie, Garage, Prijzen, Regels, Tarieven, Werkzaamheden

Contact Auto-onderhoud.com

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share