FNV Bodngenoten: Noodzaak van sluiting sigarettenfabriek BAT discutabel

Door: Fnv Bondgenoten  05-06-2006
Trefwoorden: Hrm, Ondernemingsraad, Bedrijfssluiting

Het is nog de vraag of sluiting van de sigarettenfabriek van BAT in Zevenaar te sluiten nodig is. Zo reageert FNV Bondgenoten op het voorgenomen besluit dat de directie donderdag bij de ondernemingsraad heeft ingediend.

“In elk geval zal een sociaal plan een hoge prijs hebben”, zegt vakbondsbestuurder Gijs Hompe. “De fabriek maakt een mooie winst. Dit is een puur strategisch besluit. Dat heeft zijn prijs.”

Binnen twee jaar wil British American Tobacco de fabriek met 560 werknemers ontmantelen. Op 22 maart had de directie dat het strategische besluit al aangekondigd, maar toen stond het besluit nog niet vast. Hompe: “Het komt dus niet onverwacht, maar het blijft een schok en een bittere pil.”

De werknemers in Zevenaar hebben een concurrentieslag met collega’s in het Duitse Bayreuth verloren. Eén van de fabrieken zou moeten sluiten. Ze konden zich kwalificeren voor lijfsbehoud.
“De mensen hebben een groot gebaar gemaakt door af te zien van een loonsverhoging en toe te zeggen langer te gaan werken als er meer productie naar Zevenaar zou komen”, vertelt Hompe.
De werknemers wisten dat het tussen hun fabriek en Bayreuth ging. Om hun werk te behouden stemden ze ermee in 5 procent langer te gaan werken als er 5 miljard sigaretten meer geproduceerd zouden worden en 10 procent bij een verhoging met 10 miljard sigaretten.

Het gebaar bleek niet doorslaggevend. De fabriek in Bayreuth maakt de topmerken (Dunhill, Lucky Strike, PallMall) waarop BAT zich wil concentreren en heeft de ontwikkelingsafdeling binnen de poorten. In Zevenaar worden met name lokale merken, zoals Peter Stuyvesant, gemaakt. De grote merken maken 20 procent van de productie uit.

In Zevenaar produceert BAT nu 24 miljard sigaretten. In oktober 2004 gingen 180 banen verloren wegens teruglopende verkopen in West-Europa.

Trefwoorden: Bedrijfssluiting, Hrm, Ondernemingsraad

Contact Fnv Bondgenoten

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share