FNV Bondgenoten: reizigers willen uitstel huidige marktwerking in OV

Door: Fnv Bondgenoten  13-11-2006
Trefwoorden: Openbaar Vervoer

Bijna 84% van de reizigers steunt FNV Bondgenoten en vindt dat het kabinet de huidige marktwerking in het openbaar vervoer moet uitstellen. Dit blijkt uit een opinieonderzoek dat afgelopen week onder 602 OV-reizigers is uitgevoerd door Intomart GFK, in opdracht van de vakbond. Van de ondervraagden die hebben aangegeven dat in hun stad of regio niet is aanbesteed of dat ze dat niet weten, is bijna 41% bang dat het openbaar vervoer achteruit zal gaan als het wordt aanbesteed.

“Deze resultaten bevestigen wat wij al de hele tijd roepen. Marktwerking in het openbaar vervoer gaat ten koste van de kwaliteit”, aldus Andries van den Berg manager vervoer bij FNV Bondgenoten. “Ook de reizigers verwachten een verslechtering als het openbaar vervoer in hun regio wordt aanbesteed. Wij willen dat het kabinet de huidige marktwerking uitstelt en samen met de vakbonden en reizigersorganisaties gaat kijken hoe het beter kan.”

Van de ondervraagden weet 41% wat marktwerking in het openbaar vervoer inhoudt en 42% geeft aan dat het openbaar vervoer in zijn stad of regio is aanbesteed. Van de reizigers die vinden dat de kwaliteit van het openbaar vervoer achteruit is gegaan (25%), zegt 68% dat er minder bussen, trams en/of treinen rijden of gewoonweg niet komen opdagen. Ook het niet op tijd rijden (50%) en het niet meer kloppen van de aansluitingen (39%) worden genoemd.

Acties in het openbaar vervoer worden altijd als zeer negatief ervaren. Uit het onderzoek blijkt echter dat een grote meerderheid van de reizigers (73%) begrip heeft voor een staking van werknemers in het openbaar vervoer. Van de overige 27% dat geen begrip heeft voor stakingen, geeft 71% aan wel begrip te hebben voor andersoortige acties van OV-werknemers.

Vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV hebben dinsdag het kabinet in de personen van minister-president Balkenende en minister van Verkeer & Waterstaat Peijs een ultimatum gesteld. De bonden eisen dat het kabinet voor 14 november 11.00 uur verklaart de verplichte OV-aanbesteding voor ten minste twee jaar uit te stellen. Gebeurt dat niet dan volgen er aanstaande woensdag acties in het openbaar vervoer.

Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GFK in de week van 6 november. De respondenten maken één of meerdere keren per week gebruik van het openbaar vervoer.

Trefwoorden: Openbaar Vervoer

Contact Fnv Bondgenoten

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share