Laurus voldoet aan vakbondseis bij verkoop Edah

Door: Fnv Bondgenoten  30-05-2006
Trefwoorden: Hrm, Bedrijfsovername, Vakbond

FNV Bondgenoten is blij dat de keten van Edah-supermarkten in zijn geheel wordt verkocht, mét de overhead- en logistieke tak. Wel maakt de bond zich zorgen over het vervolg ná de verkoop.

”Aan een belangrijke eis heeft Laurus voldaan nu de verkoop van de winkels plaatsvindt samen met het kantoorpersoneel en de distributiecentra. Daar zijn we tevreden over”, zegt Henk van der Ploeg, vakbondsbestuurder voor supermarktconcern Laurus.

De 223 Edah-winkels worden verkocht aan een consortium van Sperwer en Sligro, eigenaren van de supermarktketens Plus, Golff en EM-TE. De vijftig franchisenemers zijn niet betrokken in de overeenkomst. De bond vreesde vooraf voor de werkgelegenheid van met name het personeel in de distributiecentra.

Toch zijn er nog vragen te beantwoorden door de directie van Laurus en van de aankopende partijen Sperwer en Sligro. Van der Ploeg wil graag weten hoe de twee kopers de Edah-filialen gaan verdelen. Dit is een punt van zorg. “Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een Edah die pal naast een Plus gevestigd is? Verdwijnt die alsnog?”

Ook de bestuurder in de gaten wat er met het kantoorpersoneel gebeurt en met de werknemers van de distributiecentra. “Het distributiecentrum in Someren, bij Helmond, blijft in elk geval open en zal er zelfs werk bij krijgen. Maar ik ben bevreesd voor problemen bij de centra in Den Haag en Hoogeveen”, aldus Van der Ploeg.
Hij zal ook letten op de eventuele gevolgen voor de huidige ketens van Sperwer en Sligro.

Laurus moet onder druk van de banken behalve Edah ook Konmar verkopen. De geldschieters vinden de schuldenlast van het concern te hoog. Het bedrijf kwam in de problemen door de mislukte ombouw van alle winkels tot Konmar-filialen. Laurus wil alleen de Super de Boer-keten behouden. In totaal werken er rond de 24 duizend mensen bij het consortium.

Trefwoorden: Bedrijfsovername, Hrm, Vakbond

Contact Fnv Bondgenoten

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share