Onkostenvergoeding overtocht Scandinavië is heilig

Door: Fnv Bondgenoten  24-04-2006
Trefwoorden: Transport, Cao, Onkostenvergoeding

Transportondernemers mogen niet korten op de onkostenvergoeding voor bootovertochten. Ook al krijgen chauffeurs alles gratis aan boord. Dat heeft de rechter in hoger beroep bepaald.

Ruim twee jaar geleden spande FNV Bondgenoten namens twee leden een rechtszaak aan tegen transportbedrijf Spijker. De onderneming hield een deel, 35 euro voor een retour, van de onkostenvergoeding van zijn chauffeurs voor de overtocht naar Zweden in.

Omdat maaltijd en vermaak bij de overtocht zitten inbegrepen, vond Spijker het te veel van het goede ook nog eens een volledige onkostenvergoeding te betalen. “Kale” kaartjes bestaan niet.

In kort geding werden beide chauffeurs in het gelijk gesteld. Pure cao-ontduiking oordeelde de kantonrechter in Winschoten. Daarop ging Spijker, gesteund door werkgeversorganisatie TLN, in hoger beroep. Wederom werd het bedrijf teruggefloten.

Cao-ontduiking van de zuiverste soort, reageert Leo Benjamins. De vakbondsbestuurder vindt het “bijzonder” dat Transport en Logistiek Nederland (TLN) dit soort praktijken ondersteunt.

“Spijker moet alles terugbetalen. Het gaat om zo’n 250.000 euro voor al onze leden bij het bedrijf. Direct opeisbaar. We hebben de directeur onlangs een handreiking gedaan om de zaak netjes op te lossen, maar die heeft hij afgeslagen.”

Volgens de vakbondsbestuurder huilt directeur Spijker krokodillentranen. "Hij zegt de vordering niet te kunnen betalen, terwijl onderzoek bij de Kamer van Koophandel heeft uitgewezen dat zijn eigen vermogen een veelvoud is van het bedrag van de vordering."

Veel meer bedrijven die op Scandinavië rijden passen deze truc toe, weet Benjamins. “We hebben nu 25 bedrijven hier aangeschreven om de vorderingen in kaart te brengen. Met het vonnis in de hand kunnen we ze nu aanpakken.”

Trefwoorden: Cao, Onkostenvergoeding, Transport

Contact Fnv Bondgenoten

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share