Antikanker

Antikanker van Kosmos Uitgevers

Door: Kosmos Uitgevers  23-06-2008
Trefwoorden: Voeding, Ziekte, Kanker

Antikanker. Een nieuwe levenswijze.

Patiëntenverhalen kunnen heel indringend zijn. Dat bewees Oliver Sacks in zijn boeken over mensen die lijden aan neurologische aandoeningen, en dat bewijst nu ook psychiater David Servan-Schreiber in zijn nieuwe boek Antikanker. In korte, glasheldere zinnen beschrijft hij zijn eigen ziektegeschiedenis, niet alleen als arts en onderzoeker, maar ook als patiënt. Een verhaal dat de lezer meteen bij de keel grijpt: tragisch, humoristisch en ontroerend – het verhaal van zijn gevecht tegen kanker.

Voor veel mensen staat het horen van het woord ‘kanker’ gelijk aan een doodvonnis. Een op de vier Nederlanders sterft aan de ziekte, ‘maar drie van de vier niet,’ noteert Servan-Schreiber fijntjes. Er moeten, meent hij, manieren zijn om zelf actief te helpen kanker te voorkomen en bij te dragen aan genezing. Het antwoord ligt besloten in het lichaam zelf: ‘Ook al dragen we allemaal kanker in ons mee, we hebben ook allemaal een lichaam dat is uitgerust om het groeiproces van tumoren te bestrijden.’ Voeding en een goede levenswijze zijn de sleutelmechanismen. Servan-Schreiber geeft uiterst concrete adviezen over hoe men het eigen lichaam kan mobiliseren. Artsen weten alles van zieke cellen, maar weinig van gezonde voeding, zo merkte hij. Behalve op zijn eigen ervaringen baseert hij zich vooral op wetenschappelijk onderzoek.

Zijn pleidooi komt overeen met de wetenschap. Zo adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in het rapport over voeding en preventie van kanker onder andere om niet meer dan een pond rood vlees per week te eten en voornamelijk voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong te gebruiken. Deze adviezen komen van internationale experts, en zijn gebaseerd op krachtig wetenschappelijk onderzoek. Het rapport bevestigt het gelijk van Servan-Schreiber: kanker heeft ook zijn zwakke plekken.

Psychiater David Servan-Schreiber (1961) is in Frankrijk een mediafenomeen. Van zijn vorige boek Uw brein als medicijn zijn alleen al in Frankrijk een miljoen exemplaren verkocht en het is in 28 talen vertaald. In Nederland is Uw brein als medicijn ook een bestseller die op dit moment zijn 18e druk beleeft.


Antikanker
Een nieuwe levensstijl
Dr. David Servan-Schreiber
Prijs: € 22,50
ISBN 978 90 215 1100 9
Verschijningsdatum: 13 maart 2008

Trefwoorden: Antikanker, Kanker, Levenswijze, Medicijn, Voeding, Ziekte,