‘Sorry, vergeten!’ Onwil of onmacht?

‘Sorry, vergeten!’ Onwil of onmacht? van Lucas Talentmonitor

Door: Lucas Talentmonitor  20-04-2007
Trefwoorden: Software, Ontwikkeling, Talent

Harry: “Tineke ga zitten, we hebben vorig jaar een fijn gesprek gehad en goede afspraken gemaakt over je functioneren. Eens even kijken, waar hadden we het toen ook al weer over?”
Tineke: “Ik heb een kopie van de afspraken Har, ik heb me voorbereid!”
Harry: “Geweldig, dan kunnen we beginnen”.
Tineke: “We zouden iedere drie maanden een voortgangsgesprek hebben, enneuuhh, oh ja, je zou me aanmelden voor de cursus notuleren.”
Harry: ”Joh, hebben we het daar toen ook al over gehad?”
Tineke: “Jaaah, blijkbaar. Was wel nuttig geweest hé? Dat gaat nog steeds een beetje rommelig hé?”
Harry: “Ach het was ook best een druk jaar, we nemen het gewoon mee in de nieuwe afspraken, toch Tien.”


Persoonlijke ontwikkelplannen en functioneringsgesprekken zijn in de praktijk niet altijd effectief, zo blijkt uit de voor menig HRD-er herkenbare dialoog van Harry en Tineke. Vooral op de wijze van afspraken met elkaar maken is veel af te dingen. En als er besluiten liggen dan worden deze vaak niet goed nagekomen, hoe STAR deze ook zijn. Is het vergeten van deze afspraken nu onwil of onmacht?
De kans is groot dat u zegt dat het geen onwil is en dat u het zeer belangrijk vindt voor zowel de medewerker als de organisatie dat deze afspraken worden nagekomen. Het is vaak de ‘waan van de dag’ en de ‘hectiek’ waardoor u het zicht verliest op deze afspraken.


Een goede vastlegging, duidelijkheid over wie er actie moet ondernemen en tijdige herinnering aan de afspraken zijn de belangrijkste succesfactoren in het proces. Het tijdperk is u gunstig gezind, want E-HRM maakt het voor de meeste organisaties absoluut haalbaar om dit proces goed te beheersen en te sturen. Zodat dialogen als die van Tineke en Harry voorgoed tot de verleden tijd behoren.

Marco de Vos / www.talentmonitor.nl / info@talentmonitor.nl

Trefwoorden: Competentiemanagement, Ehrm, E-hrm, Ontwikkeling, Performance Management, Software, Talent, Talentmanagement, Talentontwikkeling