Fascistisch Italië aan de voeten van joods trio - uit Nederland

Fascistisch Italië aan de voeten van joods trio - uit Nederland van Memphis Film & Television

Door: Memphis Film & Television  26-10-2007

De film
Vrijwel iedereen in Italië, ook vandaag de dag, kent liedjes als 'Tulli-Tulli-Tullipan' en 'Ciribiribin'. Bijna niemand echter herinnert zich de oorspronkelijke vertolkers: het Trio Lescano, drie Nederlandse zusjes van joodse komaf. Alexandra (Sandra), Judith (Giuditta) en Ketty (Caterina) Leschan waren de dochters van Alexander Leschan, destijds beroemd circusartiest, en operettezangeres Eva de Leeuwe. Na de nodige omzwervingen arriveerden zij in de jaren '30 in Turijn, het hart van de Italiaanse radiowereld, waar zij ontdekt werden door een plaatselijke talentenscout. Hij leerde ze zingen en lanceerde hun carrière. Vrijwel vanaf het begin was het trio succesvol; hun vrolijke op Amerikaanse swing geënte muziek stond voor vrijheid en elegantie.

In korte tijd verkochten ze honderdduizenden platen, en zelfs Il Duce - Mussolini - mochten zij tot hun fans rekenen. Het succesverhaal eindigt in 1942 als de radiobazen de drie zussen 'wegsturen' omdat hun moeder jodin is.

Een jaar later worden zij zelfs gearresteerd op verdenking van spionage. Direct na de oorlog verloopt hun comeback niet erg succesvol, waardoor het trio zich genoodzaakt ziet hun geluk elders te beproeven. In 1947 vertrekken ze naar Argentinië, waar ze aantal jaren rondtoeren. Ketty heeft dan het trio al verlaten en is vervangen door zangeres Maria Bria. Een aantal jaar later houdt het trio op te bestaan. Sandra keert terug naar Italië en ziet haar zusjes nooit meer terug. In 1987 overlijdt zij, eenzaam en vrijwel vergeten.

Documentairemakers Marco de Stefanis en Tonino Boniotti kwamen deze fascinerende geschiedenis per toeval op het spoor en besloten te onderzoeken hoe het kwam dat drie Nederlandse meisjes zo populair waren in het Italië van de jaren '30 en '40, De jaren dat het land autoritair en dictatoriaal bestuurd werd door Mussolini en zijn fascistische partij. Ook intrigeerde hen de vraag waarom zij na 1947 vrijwel volledig zijn vergeten, alsof zij krachtdadig uit het collectieve geheugen zijn gewist.

Dit onderzoek resulteerde in de documentaire Tulip Time, een relaas van de opkomst, van ongekend succes en van de onvermijdelijke neergang. Niet alleen van het Trio Lescano zelf, maar ook van de Turijnse radiocultuur, van een muziekstijl, van een epoche. Vooral Sandra, die zich als oudste het meest verantwoordelijk voelde voor het trio, belichaamt dit thema. Zij wordt in de film sprekend als voice-over opgevoerd. Haar woorden, bewerkt door schrijver Arthur Japin en uitgesproken door actrice Kitty Courbois, geven een indringend beeld - soms opgewekt, soms schrijnend - van het leven in het fascistische Italië. Het ritme van de cameravoering - veel langzame 'travelling shots' - en de beelden van bijvoorbeeld onttakelde radiostudio's in Turijn versterken het thema van de vergankelijkheid van roem en succes. Het verhaal wordt gecomplementeerd door archiefbeelden, foto's en vooral door de getuigenissen van tijdgenoten, met name die van Maria Bria, muziekkenners en historici.

Tulip Time kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het CoBO Fonds

een coproductie van 
Rai Radiotelevisione Italiana Rai Educational, Omroep Max en MEMPHIS FILM & TELEVISION

Noot aan de redactie / niet voor publicatie
Voor een screener (DVD als viewingcopy, foto’s en het maken van interviews)
kan met contact opnemen met
MVSP Publiciteit
Monique van Schendelen
T: 035 5826969 / 06 53697606
E-mail: [email protected]

Memphis Film & Television
Maliebaan 24-26, 3581 CP URECHT
T: 030 2332023 F: 030 2310409 E-mail: [email protected]
www.memphisfilm.net