Jong Nederlands talent treedt in Kenia op tegen HIV/Aids

Door: Nationale Jeugdraad  12-07-2007

Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
12 juli 2007

Jong Nederlands talent treedt in Kenia op tegen HIV/Aids
Xpress Your Future pakt de koffers en vliegt er op uit!

De winnaars van Xpress Your Future, de (wed)strijd van jongeren tegen HIV/aids georganiseerd door de Nationale Jeugdraad en ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, vliegen zaterdag 28 juli voor twee weken naar Kenia. Dertien getalenteerde jongeren gaan in Nairobi de uitdaging aan om samen met Keniaanse jongeren een performance te maken over HIV/Aids.
De dansgroep Passion en de band On the Road wonnen op 13 mei de finale van Xpress Your Future met hun performance over HIV/Aids. Na de overwinning zijn de groepjes druk bezig met de voorbereidingen voor de reis naar Kenia. Daar gaan zij met Keniaanse jongeren een nieuwe performance met het thema HIV/Aids neerzetten, met de middelen theater, zang en dans.

De overwinningsroes van de Xpress Your Future-winnaars heeft plaats gemaakt voor spanning voor het vertrek naar Kenia. Hoe zullen de jongeren de chaos van miljoenenstad Nairobi ervaren? Zal de samenwerking met de Kenianen goed verlopen? Wordt de nieuwe performance een succes? Maar het belangrijkste van alles: krijgen ze jongeren bewust van de gevolgen van HIV/Aids?

Het is de jongeren in ieder geval duidelijk dat er geen snoepreisje aan zit te komen. “Ik denk dat we mooie momenten gaan beleven, maar ook zeker minder leuke dingen zullen zien”, aldus drummer Jimmi (16) tijdens een voorbereidende training. De spanning is van de gezichten af te lezen. De jongeren zijn bekend met de woorden armoede, sloppenwijk en aidsepidemie, maar over twee weken gaan ze het met eigen ogen zien.

Eind augustus zijn de rollen omgedraaid, dan zijn de Keniaanse jongeren in Nederland te gast bij de Nederlandse jongeren, de Nationale Jeugdraad en Plan Nederland. Tijdens hun bezoek kunnen zij kennis maken met de Nederlandse samenleving en zien hoe Nederland zich inzet tegen HIV/aids.

Het project Xpress Your Future is opgezet met als doel jongeren meer te betrekken bij ontwikkelingsthema’s en hen op te roepen solidair te zijn met hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden. Wereldwijd raken dagelijks 6000 jongeren geïnfecteerd met HIV of verliezen een of beide ouders aan Aids. De Nationale Jeugdraad en Plan Nederland vinden het belangrijk dat jongeren in Nederland zich daarvan bewust zijn en zich daarover kunnen uitdrukken via het project Xpress Your Future.

Kijk ook op www.xpressyourfuture.nl en www.plannederland.nl


Deelnemers aan de reis:

Passion
Anne de Graaff, Houten
Nader Lajvardi, Westbroek
Hannah Syrett, Houten
Danielle McCabe, Utrecht
Evelien Slot, De Bilt

On the Road
Benjamin Traudes, Voorhout
Mathijs Dingjan, Voorhout
Neda Boin, Arnhem
Daniel Eskens, Nijmegen
Richie Reichgelt, Nijmegen
Jimmi Heuting, Nijmegen

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie:

Nationale Jeugdraad

Linda Janmaat, afdeling Communicatie, tel. 030-2303575, e-mail: [email protected]Contact Nationale Jeugdraad

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share