Werknemers hogerop door EVC

Werknemers hogerop door EVC van Roc Asa In Utrecht

Door: Roc Asa In Utrecht  30-05-2008
Trefwoorden: Bedrijven, Cursus, Bedrijf

“Als je wilt bijblijven in de techniek moet je wel”, vertelt Jakob Pomp (50) die een EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties) volgt als werknemer van Strukton Railinfra. Hij en Richard van der Steege (46) hebben heel wat werkervaring, die niet verzilverd is met certificaten of diploma’s. Steeds meer bedrijven laten de ervaring van hun werknemers waarderen via een EVC-traject. Een erkende EVC-aanbieder is ROC ASA in Utrecht, waar al enkele honderden werknemers van allerlei ondernemingen een erkend mbo-diploma behaalden. De frase ‘een leven lang leren’ is praktijk geworden.
Sommigen ontvingen hun diploma meteen en anderen, zoals Pomp en Van der Steege, moeten nog wat bijspijkeren om voor WEB-4 (Wet Educatie en Beroepsonderwijs, niveau 4) gediplomeerd te worden. Zij en hun collega’s van Strukton Railinfra komen zelfs vanuit Groningen en Limburg naar Utrecht om cursus te volgen. “Ik ben begonnen in mei 2007”, vertelt Van der Steege, “en krijg nu een dag per week les bij ROC ASA. Ik leer er enorm veel van, de docent doet het perfect! Europees is er steeds meer vraag naar WEB-4. En om dat niveau te bereiken, ben ik in dit traject gestapt.” WEB-4 is het niveau dat wettelijk is vastgesteld en geldt voor een middenkaderfunctionaris of specialist; een functie met leidinggevende taken.

Jongeren
Bedrijven zitten af en toe met de handen in het haar,omdat ze niet weten hoe ze jongeren nog warm kunnen maken voor een technische opleiding. Techniek draagt deels onterecht nog steeds de kleur van vieze handen. Pomp: “Voor WEB-4 krijgen ze tegenwoordig niemand meer. Veel jongeren gaan zonder diploma van school en zijn te laag opgeleid. ROC ASA biedt ons in samenwerking met Strukton Railinfra een op maat gesneden opleiding aan, zodat we bijgeschoold worden tot we op niveau zijn voor leidinggevende taken bij Strukton. Ons werk is overigens niet meer alleen het krijgen van vieze handen. De ene dag graaf je een greppel voor leidingen en de andere zit je achter de laptop. Het is een heel breed pakket, veelzijdiger en leuker dan wat het was. Het verhoogt je technisch denken.” Inmiddels zijn er verschillende trajecten die door ROC ASA-Bedrijfsopleidingen worden aangeboden, waarbij medewerkers een dag per week geschoold worden. Er zijn opleidingen op alle mbo-niveaus, bijvoorbeeld voor monteurs en tekenaars in de infratechniek, voor alle functies in de thuiszorg, maar ook voor commerciële richtingen.

Pomp en Van der Steege hebben van tevoren diverse gesprekken gevoerd, waar hun diploma’s en ervaring werd doorgesproken om tot een zo goed mogelijk inzicht te komen in hun startsituatie. Dit gebeurde aan de hand van een zelfgemaakt portfolio en een assessment met bijvoorbeeld een rollenspel. Een portfolio kan bestaan uit video-opnamen, geschreven planningen, uitgevoerde projecten en getuigschriften van leidinggevenden en collega’s. Doordat ROC ASA hun ervaring erkende, werden zij van diverse modules vrijgesteld.

Code EVC
Pomp: “Het EVC-traject was alleen wat te subjectief bleek later in de klas. Je raakt met elkaar in gesprek en dan blijkt Richard met een hogere opleiding meer modules te moeten doen dan ik.” Al blijft een EVC-traject enigszins subjectief, de kwaliteitscode-EVC waarborgt een hoge betrouwbaarheid. Alle door bijvoorbeeld de onderwijsinspectie erkende EVC-aanbieders hanteren deze code. Hij bestaat uit vijf onderdelen, die ervoor zorgen dat er een eerlijke screening van iemands competenties plaatsvindt. De beoordelaar moet bijvoorbeeld onpartijdig zijn. “Hij moet verstand hebben van de branche, zodat hij weet waar voldoende gepresteerd is en waar de hiaten zitten”, zegt Pomp. “Op zich was de man die mij beoordeelde daar redelijk goed in”.

Leren in je oudere jaren valt niet altijd mee. De meeste studenten van Strukton Railinfra zijn juist echte doeners, die een grote hoeveelheid theorie best lastig vinden. Van der Steege vindt het volgen van de opleiding soms moeilijk te combineren met zijn privé-leven. “Veel werk moet je ’s avonds doen en sommigen hebben een gezin. En dat wringt wel eens. Het is een leven lang leren; je kunt niet meer jarenlang ergens werken zonder een cursus te volgen.”
“De ontwikkelingen gaan razendsnel”, vult Pomp aan, “in de Railinfra-sector is de techniek veel geavanceerder, maar ook mooier dan vroeger!”

Het EVC-traject geldt voor allerlei opleidingen en wordt gepromoot door de overheid. Zo gaat er donderdag 15 mei een landelijke campagne van start om het traject onder de naam ‘Ervaringscertificaat’ onder de aandacht te brengen. ROC ASA-Bedrijfsopleidingen sluit daar bij aan.

Trefwoorden: Bedrijf, Bedrijfsopleidingen, Bedrijven, Certificaat, Cursus, Deskundig, Deskundigheid, Diploma, Ervaring, Ervaringscertificaat, Evc, Evc-traject, Infra, Kenniscentrum, Leren En Werken, Mbo, Opleiding, Railinfra, Roc, Scholing, School, Techniek, Volwassenen, Web, Werk